Dining
Piektdiena, 16. novembris Banga un Glorija

Vecrīga

Centrs

Pārdaugava

Citur

Mārupe

Vienkāršo ļaužu austeres - mīdijas

Ja rēķina, cik daudz mīdiju gadā apēd Vidusjūras un Atlantijas piekrastes iedzīvotāji, tad var droši apgalvot, ka tās ir visiecienītākās no visām jūras veltēm, un iespējams, ka tieši tāpēc mīdijas arī dēvē par vienkāršo ļaužu austerēm. Par spīti faktam, ka tās ir ļoti izplatīti ūdeņu iemītnieki, ar dabīgajiem krājumiem vien ir par maz, lai spētu apmierināt lielo pieprasījumu, tāpēc Francijā jau kopš 13.gadsimta darbojas speciālas mīdiju audzētavas; vēlāk tādas tika izveidotas teju vai visā pasaulē – it sevišķi okeānu ziemeļu piekrastēs.

 

Ja pie mums mīdijas reizēm mēdz ierindot jūras delikatešu kategorijā, tad Francijā, Spānijā, Itālijā un vēl citās Rietumu un Dienvidu Eiropas zemēs tās ir ikdienišķs produkts, par kura likšanu galdā bieži vien rūpējas cilvēki paši – noteiktā laikā un vietā dodas jūras vai okeāna krastā un skrubina nost no klints gabaliem un akmeņiem, smeļ ar nelieliem tīkliem un lasa spaiņos gluži tāpat kā mēs – sēnes un ogas. Savukārt Holandē mīdījām ir tik liela piekrišana, ka ar to audzēšanu nodarbojas speciāli mīdiju fermeri, ko vietējie mēdz dēvēt vienkārši par mīdiju zemniekiem. Ņemot vērā faktu, ka mīdijas darbojas kā unikāls filtrēšanas mehānisms un uzkrāj sevī visvisādu piesārņojumu, speciālisti gan iesaka uz savu roku šīs gliemenes nelasīt, taču īstenie franči un viņiem līdzīgie brīvdomātāji to, saprotams, neņem vērā.

 

Saskaņā ar sensenu tradīciju, īstais mīdiju baudīšanas laiks ir visi tie mēneši, kuru nosaukumos ir burts r, tātad, no septembra līdz aprīļa sākumam. Tā kā mīdijas ir būtnes, kas ārkārtīgi ātri sāk bojāties un izraisa ļoti nopietnu saindēšanos, ir rūpīgi jāraugās, lai tās galdā nonāktu svaigas un nevainojamas. Siltā, kur nu vēl karstā laikā garantēt absolūtu svaigumu agrākos gados bija praktiski neiespējami, tādēļ mīdijas tika lasītas un zvejotas rudenī, ziemā un agrā pavasarī. Tagad gan ir pieejamas modernas dzesēšanas un saldēšanas iekārtas un līdz ar to mīdiju transportēšana kļuvusi vienkāršāka.

 

Lielveikalu saldētavas ir pilnas ar saldētām mīdijām, taču vislabāk, ja vien iespējams, izmantot svaigas mīdijas. Pirms mīdijas tiek liktas katlā, tās vispirms jāizskalo. Ja tiek izmantota no drošiem pārdevējiem iegādāta prece, tad par to nav jālauza galva, jo ar skalošanu parasti tiek galā tirgotāji, vēl pirms mīdijas nonākušas pie pircējiem. Ja ne, tad der zināt, ka mīdiju skalošana ir nepieciešama tāpēc, ka svaigās čaulās jeb vākos vēl ir paslēpušās smiltis un svešķermeņi (to reizēm var izbaudīt uz savas ādas, ja nopērk ne visai kvalitatīvus mīdiju konservus).

 

Pēc mīdiju noskalošanas tās rūpīgi noberž ar suku vai nokasa ar nazi smilšu un kaļķa atliekas uz čaulām jeb vākiem un ar nazi atdala smalkās bārdiņas. Svaigām mīdījām jābūt aizvērtām un patīkami smaržojošām, savukārt pēc vārīšanas notiek pretējais – nedrīkst ēst tās mīdijas, kuru vāki joprojām ir ciet.

 

Kā pagatavot mīdijas?

 

No 1 kilograma vidēji lielu mīdiju iznāk aptuveni 175 grami mīkstuma. Svaigas mīdijas ar visiem vākiem sautē buljonā vai mērcē 5-7 minūtes, savukārt sautētas pēc tam var cept vai grilēt - mīdiju atstāj vienā vāka pusītē, liek 220 grādu karstā krāsnī un cep 4-5 minūtes vai grilē 3-5 minūtes, savukārt izlobītas mīdijas uzkarsē šķidrumā.

 

Visiecienītākā un visvienkāršākā recepte ir sīpolu, ķiploku un seleriju vai pētersīļu buljonā sautētas mīdijas ar frī kartupeļiem. Buljona vietā var izmantot arī baltvīnu vai ūdeni ar garšvielu piedevām.

 

Gatavās mīdijas pasniedz ar visiem vākiem.


 

Kā ēst mīdijas?

 

Pagatavotām mīdijām jābūt ar atvērtiem vākiem, ja tā nav, palūdz viesmīlim jaunu porciju.

Ja negribi, lai šķīvja saturs nonāk klēpī, visērtāk mīdijas ēst ar pirkstiem.

 

Vispirms atver čaulu un tad ar dakšu izķeksē gliemeni no čaulas. Var izmantot arī tukšu mīdijas čaulu, ar kuru gluži kā ar karoti izņeksēt gliemeni. Tukšās čaulas liec paredzētajā traukā.

 

Ja mīdijas ēd kādā smalkā restorānā, nebaidies smērēties ar rokām, jo arī izsmalcinātie gardēži mīdijas ēd, neizmantojot palīglīdzekļus.

 

Trauks ar ūdeni un citronu nav domāts dzeršanai, bet roku mazgāšanai.

 

Pats par sevi saprotams, ka vēl viens obligāts priekšnoteikums mīdiju baudīšanai ir glāze laba baltvīna.Vispirms ar pirkstiem atver čaulu un ar dakšu (vai ar mīdijas čaulu, kuru vari izmantot kā karoti) izķeksē gliemeni no čaulas. Tukšās čaulas liec paredzētajā traukā.

- Ja mīdijas ēd kādā smalkā restorānā, nebaidies smērēties ar rokām, jo arī izsmalcinātie gardēži mīdijas ēd, neizmantojot palīglīdzekļus!

- Trauks ar ūdeni un citronu nav domāts dzeršanai, bet roku mazgāšanai.

"Vairāk saules" šefpavārs Endijs Bērziņš gatavo mīdijas baltvīnā:


KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU
badge

Piedāvājumi!

 
hot Sicīliešu vakariņas restorānā SNOB

Sicīliešu vakariņas restorānā SNOB

Blu Lab Academy šefpavārs Alfio Vi ...

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies