Trešdiena, 21. augusts Janīna un Linda

Vecrīga

Centrs

Pārdaugava

Citur

Mārupe

Vakariņas tumsā?

Teksts: Normunds Norenbergs; Foto: stockfreeimages


 

Pēdējo gadu laikā Eiropā kā sēnes pēc lietus savairojušies tā sauktie tumsas restorāni, kuros apmeklētāji vakariņas var ieturēt pilnīgā tumsā. Vairāki avoti vēsta, ka pirmais šāda veida restorāns tika atvērts Cīrihē 1999. gadā, taču šobrīd šādi restorāni darbojas daudzviet Eiropā un ārpus tās. Atsevišķos restorānos pat jāpierakstās rindā uz katrām nākamajām, iepriekš izsludinātām, vakariņām, kurās neiespīd ne vismazākais gaismas stariņš. No vienas puses, tas tiešām izklausās pēc kārtējās izklaides tiem, kas visu jau pieredzējuši, taču, no otras puses, izrādās, ka vismaz pirmajiem šādiem pasākumiem bijis itin zinātnisks pamats.

 

Ēdienu un dzērienu garšas izjušana un baudīšana notiek, pateicoties ne tikai tā dēvētajām garšas kārpiņām vien. Lielu lomu šajā procesā spēlē arī acis, deguns un ausis, turklāt pēdējās divas maņas jo sevišķi saasināti darbojas tumsā – tad, kad redze piepeši „atslēdzas” un nu ir jāiztiek ar tām sajūtām, kas darbojas neatkarīgi no gaismas vai tumsas. Tieši tāpat saasinās arī dažādu garšu uztvere, taču, lai šo uztveri pilnībā izkoptu, nepieciešami regulāri treniņi.

 

Normālā situācijā, t.i., gaismā acis parasti ir pirmās, kas uztver ēdienu, un acumirklī tiek nosūtīts stereotipisks signāls smadzenēm, piemēram, ieraugot saldējumu, uzreiz ir skaidrs, ka būs darīšana ar kaut ko aukstu, bet, redzot riekstus, saprotams, ka tas ir kaut kas ciets un knaukšķīgs. Pēc tam, košļājot ēdienu, deguns uztver visdažādākos aromātus, tomēr acu radītie impulsi un iespaidi ir un paliek pirmie.

 

 Ja nedarbojas šis galvenais nosacījums – redze, tad, pēc tumsas maltīšu rīkotāju domām, ir iespējams trenēt un attīstīt pārējās maņas un gūt jaunu pieredzi un savādāku baudu. Varbūt tieši tāpēc daudzi cilvēki arī skūpstoties aizver acis?

 

Apmeklētājus „tumsas restorānā” visbiežāk apkalpo neredzīgs un apmācīts personāls, kas viesiem ierāda vietu, ielej vīnu, pasniedz ēdienu un pēc maltītes laipni pavada. Bieži vien, iznākot no restorāna, apmeklētājam pat nav skaidrs, ko viņš īsti ēdis, jo nedz ēdienu, nedz galda piederumus, nedz arī partneri redzēt restorānā nevar.

 

Tumsas restorāni Eiropā:

 

Parīzē - „Dans Le Noir”, 51 rue Quincampoix („Dans Le Noir” atvēruši restorānus arī Barselonā, Sanktpēterburgā, Ņujorkā un Londonā);

Cīrihē - “Blindekuh” (aklā govs), Mühlebachstrasse 148 un Bāzelē, Dornacherstrasse 192;

Berlīnē - “Dunkelrestaurant Berlin”, Gormannstrasse 14 un „Nocti Vagus”, Saarbrücker Strasse 36-38 (Backfabrik);

Prāgā - „Pod Krídlem Noci”, Národní 10.

 


Vai un kur Rīgā var ieturēt maltīti tumsā?

 

Vakariņas tumsā, iepriekš rezervējot galdiņu caur davanuserviss.lv (cenas no 22.50 Ls / 2 pers.), var ieturēt restorānā „Olīve” (Ģertrūdes ielā 56), kā arī Konventa sētas restorāna „Ambiente” (Kalēju iela 9/11) zālē „Pie Mūra”. Vairāk informācijas blinddreams.com.


KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies