Dining
Trešdiena, 14. novembris Fricis un Vikentijs

Vecrīga

Centrs

Pārdaugava

Citur

Mārupe

Rīslings - ne tikai no Vācijas

Teksts: Iveta Galēja; Foto: stockfreeimages


Lai gan balto vīnogu karalienes statusu mēdz piedēvēt arī dažai labai citai vīnogu šķirnei, vācu vīnu speciālisti - un ne tikai viņi vien - šo titulu nešaubīgi piešķir Riesling šķirnes vīnogām. To apstiprina arī tradicionālās vīnu enciklopēdijas un vīna degustācijas mācību grāmatas.


Diemžēl jāsaka arī tas, ka neviena cita vīnogu šķirne nav tik ļoti noniecināta kā tas savulaik notika ar Riesling, un varbūt tāpēc arī zemēs, kur vīna kultūra nav visai attīstīta, uz rīslingu joprojām raugās ar tādu kā augstprātīgu skatienu.


Rīslinga nievāšanai ir bijuši divi galvenie iemesli. Pirmkārt, bija tādi laiki, kad rīslings tika saistīts galvenokārt ar Vācijas vārdu, kas savukārt bija izpelnījies nicinošu attieksmi par zemas kvalitātes vīna eksportu (šajā lietā gan bija vainojami ne jau paši vīni, bet gan daži negodprātīgi vīna tirgotāji). Otrkārt, nosaukums Riesling tika izmantots arī citiem, daudz prastākiem vīniem. Austrālijā un Dienvidāfrikā ilgu laiku šajā vārdā dēvēja kādu ļoti viduvēju vīnogu šķirni, savukārt visā Austrumeiropā ir izplatīta šķirne, ko dēvē gan par Riesling Italico, gan par Welschriesling, gan par Olasz Riezling vai Laski Rizling un tamlīdzīgi.


Tās, saprotams, nav īstenās Riesling vīnogas, un loģiski, ka no tām nesanāk arī atbilstošs vīns. Taču ar to pietiek, lai sabojātu labo slavu plašākā mērogā.


Īstās Riesling vīnogas ir visai kaprīzas pēc dabas. Audzētavās tuvu ekvatoram tās nogatavojas tik ātri, ka vīnā nespēj uzplaukt pietiekami interesantu aromātu. Turpretī, ja tās aug salīdzinoši tālu ziemeļos, piemēram, Vācijā, tad savukārt ir nepieciešami ļoti labvēlīgi apstākļi, lai vīnogas vispār spētu nogatavoties.


Lielākā daļa augstākās klases vācu vīnu top tieši no Riesling šķirnes vīnogām. Nobriedis rīslings iegūst intensīvu nokrāsu, bieži vien piesātināti zeltainu, ar iezaļganu toni. Laika gaitā buķete kļūst aizvien daudzpusīgāka. Sausajiem rīslingiem raksturīgi zaļu ābolu un citrusu aromāti, bet pussaldajiem un saldajiem - aprikožu, persiku un medus nianse. Savukārt vecākos rīslingos mēdz parādīties tāda kā petrolejas nots. Ilgi glabāts rīslings kļūst ļoti sauss, varētu pat sacīt - paskarbs. Vīna speciālisti rīslingu iesaka baudīt vai nu pirmajos divos gados, vai arī glabāt to desmit gadus un tad vīns būs ieguvis pavisam citu raksturu.


Lai gan Vācija nav nekāda mazā zeme, laika apstākļi ietekmē vīnogu ražas atšķirības pat salīdzinoši cits citam tuvos novados. Vācu Rīslingi tiek pildīti vai nu zaļās vai brūnās pudelēs. "Zaļie" vīni lielākoties tiek darīti Mozeles un tās pieteku Zāras un Rūveres apkaimē, savukārt "brūnie" vīni nāk no Reinas krastiem. Tā kā klimats stāvajos Mozeles krastos ir vēsāks nekā pie Reinas, tad tur tapušie vīni ir vieglāki un spirgtāki. Dažam labam alkohola saturs pat nepārsniedz 7%. Ja salīdzina ar citur tapušiem vīniem, vācu rīslingiem ir zemāks cukura saturs un tas nesaniedz augstu alkohola koncentrāciju, visbiežāk 9-11%.


Arī Austrālijā, sevišķi dienvidu daļā, audzē Riesling šķirnes vīnogas. Slavenākie Austrālijas Rīslinga novadi ir Eden Valley un Clare valley. Tā kā dienvidos no ekvatora vīnogu ražu novāc februārī un martā, tad šī reģiona vīni vienmēr par sešiem mēnešiem apsteidz Eiropas ražojumus. Turklāt Austrālijas Riesling nobriest ātrāk nekā vācu - jau pēc trīs gadiem tas var kļūt zeltaini dzeltens un dvesmot pēc petrolejas.

 

Arī Kalifornijas vīndari savulaik aizrāvās ar Riesling vīnogām, it sevišķi septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados, un tur tapa labi saldie vīni. Tie bija krietni bagātāki, piesātinātāki un stiprāki par vācu darinājumiem. Taču pēdējos gados Kalifornijā pieprasījums pēc Rīslingiem un saldajiem vīniem ir krities. Turpretī vācu Rīslingi ir un paliek neatkārtojami, un par tiem ir vērts maksāt arī prāvāku summu, jo tiem raksturīgās garšas un aromātu buķetes ir īsta bauda!

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU
badge

Piedāvājumi!

 
hot Sicīliešu vakariņas restorānā SNOB

Sicīliešu vakariņas restorānā SNOB

Blu Lab Academy šefpavārs Alfio Vi ...

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies