Dining
Svētdiena, 16. decembris Alvīne

Brīvdienu brokastis

Pie uzbeku večiem ēst plovu! Restorāns Uzbegims.

Dining.lv; Publicitātes foto

Uzbekiem viesu uzņemšana ir ielikta šūpulī un, lai pārliecinātos, ka kopā sanākšana pie galda viņiem ir svēta lieta, nav jābrauc uz Taškentu vai Samarkandu. Uzbeku viesmīlību var sajust tepat, vienā no Rīgas uzbeku virtuves restorāniem „Uzbegims”. Pirmais iespaids ir nevainojams un restorāns jau uzreiz uzrunā ar siltu mājīgumu, uzbeku mūziku un smaidošām viesmīlēm. Interjers visās zālēs ir izjusti krāšņs, ar austrumniecisku pieskārienu, vietām pavīd šis tas no uzbeku eksotikas un smalkjūtīga orientālisma, bet kopumā pietiekoši mājīgi, lai gribētos uzkavēties.

Restorānā saimnieko uzbeku pavāri, galu galā kārtīga uzbeku restorāna virtuvē darbojas tikai vīrieši. Viņi katru dienu gatavo plovus, manti, dolmas, kovurmas, šašlikus un citus uzbeku labumus. Šī nav tipiska uzbeku čaihana ar večiem, kas sēž uz paklājiem un ar pirkstiem ēd plovu (par čaihanu dēvē uzbeku tējnīcu, kuru ļauts apmeklēt tikai vīriešiem). Tā drīzāk ir mūsdienīga izpratne par uzbeku virtuvi un gaumīgu kopā būšanu. Uzbeku ēdieni vairāk pielāgoti mūsu mentalitātei, domāšanai un ēšanas tradīcijām.


Ja paļaujas tikai uz pārbaudītām vērtībām, tad uzbeku virtuve visticamāk saistās ar plovu, jērgaļas šašliku, manti, varbūt vēl ar Pahlavu. Bet uzbekiem taču vēl ir lagmans, haravac, kovurmas, dažādas samsas, čučvara un vēl un vēl... Lai gan zupas „Uzbegimā” ir dažādām gaumēm, jāizceļ tradicionālā uzbeku buljonzupa Šurpa ar jēra ribiņu un dārzeņiem (6.30 €), jēra Lagman (7.90 €), neaizmirstiet klāt piekost svaigi ceptu Tandir maizes plāceni (1.35 €). Lai gan pamatēdienu sadaļā pašsaprotama dominance pieder plovam un šašlikiem, der nogaršot arī kādu no manti un kovurmu variantiem. 

Pavārs, kā zināms, ir vairāk kā puse no restorāna veiksmes stāsta, jo kurš gan cits, ja ne pavārs, zinās, kādi produkti jāiepērk vai kādi rīsi nepieciešami autentiskam plovam. Uzbeku pavāri labi pārzina rīsu šķirņu īpašības un zina, kurā brīdī paceļams katla vāks un kurā plovs jāapmaisa. Mums nav laimējies būt Uzbekistānā un nav ar ko salīdzināt, taču, pavāra pasniegtais plovs ir vizuāli iespaidīgs un tiešām garšīgs – ne ko pielikt, ne atņemt.

Restorāns „Uzbegims”
Elizabetes iela 10b
Tel. 66103334


KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU
#J 23.07.2015
Pirms 4 dienam bijam gimenes loka. Serve ka nakas. Plovu pasniedza pats pavars, viesmile bija loti atsauciga un laipna. Muzika ok, tik mums svesa valoda,bet vienmer interesanti tadu paklausities. Mazakajam no gimenes atnesa mantinas, un krasosanas piederumus- visi atputas ka vajaga.
TT 07.07.2015
Kad es biju, tad servēja, bet tas ir bija pirms kāda laika un nezinu, kā ir tagad.
Guru 30.06.2015
Tiešām tur tik labs plovs? Un vai pie galda servē, kā tam jābūt?
badge

Piedāvājumi!

 
hot Jaunā gada sagaidīšana restorānā Key to Riga

Jaunā gada sagaidīšana restorānā Key to Riga

Vecgada vakara izklaidējošā progra ...

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies