Sestdiena, 24. augusts Bērtulis un Boļeslavs

Brīvdienu brokastis

Labākais restorāns Latvijā 2019 - Vincents; labākais šefpavārs - Valters Zirdziņš

Novērtējot sešdesmit dažādus restorānus visā Latvijā, ārvalstu ekspertu žūrija noteikusi 30 labākos restorānus Latvijā 2019.gadā.

Trīsdesmit labāko restorānu noskaidrošana notika vairākos posmos. Vispirms norisinājās restorānu nozares balsojums, kurā savu viedokli pauda vairāk nekā 200 Latvijas restorānu nozares profesionāļi. Pēc rezultātu apkopošanas tika atlasīti 60 restorāni visā Latvijā, kurus trīs kārtās vērtēja pieredzējusi ārvalstu žūrija. Pirmajā kārtā Igaunijas un Lietuvas šefpavāri novērtēja visus 60 Latvijas restorānus, otrajā kārtā ārvalstu eksperti vērtēja 50, bet trešajā kārtā - 40 labākos restorānus.

“Latvijas labāko restorānu tops apkopo pašas labākās gardēžu vietas Rīgā un Latvijā, gan apliecinot jau atzītu un zināmu restorānu kvalitāti, gan ļaujot atklāt jaunus restorānu vārdus. Šis tops ir kļuvis par būtisku mērauklu un izvēles padomdevēju restorānu cienītājiem. Mūsu restorānu plašais piedāvājums un kvalitāte apvienojumā ar vietējām garšām un unikāliem produktiem ir īsts jaunatklājums arī ārvalstu gardēžiem, ko apliecina gan augošais gastronomijas tūristu skaits, gan augstais vērtējums no Eiropas un pasaules kulinārijas ekspertiem,” saka Vita Jermoloviča, Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja valdes priekšsēdētāja.

Apmeklējot un novērtējot restorānus, žūrijas pārstāvji katram restorānam piešķīra punktus par ēdieniem, dzērieniem, apkalpošanu un atmosfēru. Maksimālais punktu skaits, ko restorāns varēja iegūt, ir 200 punkti (80 punkti par ēdienu, 40 punkti par apkalpošanu, 40 punkti par dzērieniem un 40 punkti par atmosfēru). Žūrijas pārstāvji darbu veica individuāli, un restorāni par viņu apmeklējumiem nebija informēti.

Komentējot kopējos iespaidus par Latvijas restorāniem, viens no vadošajiem somu šefpavāriem Matti Jämsen atzīst, ka Latvijā ir daudz labu vidējas klases restorānu ar spilgtiem interjeriem: “Daži no tiem, kurus apmeklēju bija tiešām iespaidīgi, un tie tikpat labi varētu atrasties Londonā vai Ņujorkā”. 

Savukārt šefpavārs Rafal Hreczaniuk no Polijas uzsver reģionālo restorānu potenciālu: “Es Latvijas restorāniem ieteiktu pievērst lielāku nozīmi vietējiem produktiem un sezonalitātei. Jo īpaši restorāniem, kuri atrodas ārpus Rīgas. Tur ir neiedomājams potenciāls.”

Starptautisko žūriju veidoja 23 šefpavāri, restorānu kritiķi un viesmīlības jomas eksperti no 8 valstīm – Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Nīderlandes, Dānijas, Ungārijas, Norvēģijas un Polijas.

Starptautiskās žūrijas sastāvs:

Gaspar Fernandes, “Gaspar’s” šefpavārs (Viļņa, Lietuva), Silver Saa, “Ore” šefpavārs (Tallina, Igaunija), Artūras Naidenko, “Uoksas” šefpavārs (Kauņa, Lietuva), Matthias Diether, “180°” šefpavārs (Tallina, Igaunija), Matas Paulinas, restorāna “Nineteen18” šefpavārs (Viļņa, Lietuva), Alexander Kolomar, “Art Priori” šefpavārs (Tallina, Igaunija), Justinas Misius, “Sweet root” šefpavārs (Viļņa, Lietuva), Marko Somer, “Horisont” šefpavārs (Tallina, Igaunija), Kaido Metsa, “Juur” šefpavārs (Tallina, Igaunija), Rokas Vasiliauskas, “Monte Pacis” šefpavārs (Kauņa, Lietuva), Arto Rastas, šefpavārs, vairāku restorānu īpašnieks (Helsinki, Somija), Vicky Hampton, publiciste, restorānu kritiķe (The New York Times, The Guardian, The Wallstreet Jurnal, Michelin series, Amsterdama, Nīderlande), Andras Jokuti, restorānu kritiķis, Budapest Gourmet Festival organizators, Bocuse d’Or Academy Hungary (Budapešta, Ungārija), Yves Le Lay, šefpavārs, NÆRVÆR (Kopenhāgena, Dānija), Matti Jämsen, šefpavārs, restorānu īpašnieks, Bocuse d’Or žūrijas pārstāvis (Helsinki, Somija), Nicolai Lundsgaard, Norvēģijas karaļnama šefpavārs (Oslo, Norvēģija), Allan Poulsen, “Noorrm” šefpavārs (Aarhus, Dānija), Kalle Tanner, šefpavārs, Somijas 2018. gada pavārs (Helsinki, Somija), Robert Trzopek, “Bez gwiazdek” šefpavārs (Varšava, Polija), Noora Sipilä, Somijas gada viesmīle 2018. gadā, “Basbas & Staff” īpašniece (Helsinki, Somija), Patrick Godborg, “Babette” šefpavārs (Kopenhāgena, Dānija), Rafal Hreczaniuk, “Dyletanci” šefpavārs (Varšava, Polija), Markos Gois, “Gohan” īpašnieks un šefpavārs (Helsinki, Somija).

Latvijas labākie restorāni tiek apbalvoti arī septiņās kategorijās: “Labākais serviss” - restorāns "Vincents", “Labākais reģionālais restorāns” - restorāns "Kannas", “Labākais jaunais restorāns” - "Max Cekot Kitchen", “Labākie dzērieni” - restorāns "Vincents", “Labākais šefpavārs” - Valters Zirdziņš, “Restorāns ar stabilāko sniegumu” - "Restorāns 3" un “Restorāns ar ilglaicīgāko sniegumu” - restorāns "Vincents".

TOP 7 labākie jaunie restorāni 2019

1. Max Cekot Kitchen
2. Chef's corner
3. H.E. Vanadziņš
4. Italissimo
5. Fish House Brasserie De Luxe
6. Aprika
7. Stage 22


30 labākie restorāni Latvijā 2019

1. Vincents
2. Kannas
3. Valtera Restorāns
4. Restorāns 3
5. Jonathan Spa Restorāns
6. St. Petrus
7. Faces
8. Dome
9. Cod
10. Zoltners
11. The Catch
12. Laivas
13. Riviera
14. Valmiermuižas vēstniecība Rīgā
15. Muusu
16. Kolonāde. Mūsu stāsti…
17. Bibliotēka No. 1 Restorāns
18. Gutenbergs terase
19. Portofino
20. Silene Terases
21. Garage vīna bārs
22. Dikļu pils restorāns
23. Entresol
24. Rātes vārti
25. Kaļķu vārti
26. Bangert's
27. Villa Santa
28. Vecpuisis
29. Forest
30. 3 pavāru restorāns “Tam labam būs augt”


“30 labākie restorāni Latvijā 2019” rīko Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra un Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs.


KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU
Saule 25.04.2019
Viss ir subjektīvi.
Ilze Lasite 10.04.2019
arī <a href="http://fermarestorans.lv/"> Ferma </a> kas vispār nav minēta sarakstā
Ilze Lasite 10.04.2019
Mans favorīts ir šīs - http://www.3pavari.lv/

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies