Sestdiena, 25. maijs Junora un Anšlavs

Brīvdienu brokastis

Kas ir furšets?

Teksts: Iveta Galēja; Foto: stockfreeimages.com 


Kulinārija, kā zināms, ir tā joma, kurā vesela virkne terminu ir aizgūti no franču valodas, un tāpēc ne velti labas pavārgrāmatas – sākumā vai beigās - piedāvā saviem lasītājiem minivārdnīciņas ar paskaidrojumiem, ko viens vai otrs jēdziens nozīmē. Taču laika gaitā un reālajā dzīvē dažs labs „smalkais” termins ieguvis pavisam citu nozīmi un izpildījumu. Viens no šādiem piemēriem ir arī tas, ko pie mums mēdz dēvēt par furšetu.

 

Papētot reklāmas piedāvājumus, plakātus un viesu namu bukletus, atklājas, ka izpratnes spektrs par to, kas tad īsti skaitās šis furšets, ir ļoti plašs – sākot no zviedru galda līdz pat banketam, acīmredzot tā, kā nu kurš šo pasākumu saprot.

 

Visa pamatā ir dakšiņa


Patiesībā šis vispirms krieviskotais un pēc tam latviešu valodā pārņemtais vārds „furšets” ir cēlies no franču valodas „fourchette”, kas nozīmē dakšiņu. Raugoties no plašāka vēsturiskā aspekta, ar šo vārdu apzīmē tā dēvētās „dakšiņu brokastis”, ko Francijā ieviesa pirms vairāk nekā simt gadiem. Tie bija un joprojām ir brokastu ēdieni, kas tiek piedāvāti kumosiņos, šķēlītēs un visādos citādos veidos tā, lai tos varētu uzdurt uz dakšiņas.

 

Augstākajās aprindās furšets pamazām pārvērtās par izsmalcinātām otrajām brokastīm, ko it sevišķi iecienījuši diplomāti, un beigu beigās arī par nopietnāku maltīti aukstās bufetes veidā, un to bieži vien izmanto pasākumos ar svinīgu noskaņu. Mūsdienās furšetu tikpat labi varētu dēvēt par maltīti bufetes stilā. Tas nozīmē, ka atšķirībā no tradicionālās ēdienu pasniegšanas kārtības – priekšēdiens/ uzkodas, tā dēvētais galvenais ēdiens  un deserts – furšetā visi ēdieni ir servēti vienlaikus, tie ir atbilstoši noformēti un viesi paši sevi apkalpo.

 

Furšeta galda plusi un mīnusi 


Aukstajā bufetes galdā visbiežāk tiek pasniegtas dažādas siera, gaļas un zivju plates, salāti, sāļie cepumi, dažādi deserti. Furšeta ēdienu pasniegšanā mēdz ievērot vairākus nosacījumus: ja ēdienus liek uz U veida galda, tad  labajā malā novieto šķīvjus, pēc tam uzkodas, sākot no vienkāršākajām un beidzot ar bagātīgākajām. Uz galda pretēji pulksteņa rādītāja virzienam tiek kārtoti „nopietnāki” ēdieni, ko reizēm varētu pat dēvēt par aukstiem otrajiem ēdieniem. Deserts, siers, augļi un galda piederumi – dakšiņas, naži un karotes – atrodas galda beigās kreisajā pusē.

 

Jāteic gan, ka šāda stila maltītēm piemīt arī sava negatīvā puse – tie labi un apetītelīgi izskatās tikai maltītes sākumā, pirms ēdāji ir ķērušies pie darba. Pēc tam gan skats uz furšeta galdu vairs nebūt nav tik pievilcīgs. Laba līmeņa servisa firmas mēdz glābt situāciju ar papildus apkalpotājiem, kas uzrauga un sakopj galdus.

 

Ko liek galdā?


Par spīti šai nedaudz negatīvajai furšeta iezīmei, šāda stila maltītes joprojām kļūst vēl populārākas un arī ienesīgākas. Vecās pasaules pārstāves – Francijas – iedibinātās tradīcijas ļoti labprāt pārņem un variē austrumnieki, it sevišķi Ķīnas virtuves pārstāvji, kas aizvien biežāk piedāvā savus pakalpojumus tieši furšeta veidā. Un, lai kā tas varbūt arī nepatiktu konservatīvo eiropiešu tradīciju cienītājiem, ķīniešu, taizemiešu u.c. piedāvājumi šajā ziņā veiksmīgi konkurē ar eiropiešu virtuvi gan garšas, gan veselīguma, gan cenu ziņā un, godīgi sakot, nereti pat uzvar šajā konkurencē.

 

Ja agrākos laikos kārtīgā furšeta galdā neiztika bez bagātīgām pastētēm, ceptiem pīles, tītara un vistas filejas kumosiņiem, liellopu un cūkas mēles uzkodām, ceptām jēra nierēm, zosu aknām, sviesta rozītēm, dārzeņiem želejā un pildītām zivīm, tad pēdējos gados aizvien vairāk modē nāk tas, ko mēdz piedāvāt skandināvi savās kruīzu kuģu virtuvēs.

 

Tās pirmām kārtām ir visdažādākās uzkodas, gatavotas no zivīm, turklāt ne tikai no laša, foreles un citām tā dēvētajām delikatešu zivīm, bet arī no tām, ko savulaik dēvēja par nabaga ļaužu ēdienu. Šajā ziņā pirmo vietu neapstrīdami ieņem siļķes, kas tiek sagatavotas daudzos un dažādos veidos – gan marinētas, gan kūpinātas, gan iestrādātas salātos. Protams, šādā galdā noteikti tiek likts vairāku veidu kaviārs ar atbilstošām piedevām un dzērieniem.

 

Mode, kā zināms, mainās visai strauji, un tieši to pašu var sacīt arī par furšeta galdu klājumu un piedāvājumu.

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies