Dining
Trešdiena, 12. decembris Otīlija un Iveta

Vecrīga

Centrs

Pārdaugava

Citur

Mārupe

Kafijas meistars un dzīvesveids - barista

Dining.lv, Iveta Galēja; Foto: Gatis Poikāns


Karstā kaislība espresso un barista –  režisors, scenārists un aktieris vienā personā – tā itāļi raksturo vienu no viņu dzīves pamatiem, proti, visiecienītāko kafiju un tās gatavotāju. Barista, kā jau liela daļa ar kafiju saistīto vērtību, pēc būtības ir cēlies Itālijā un tīri valodnieciski nozīmē „bārmenis” vai „bārmene” pie espresso gatavošanas automāta., savukārt tīri profesionāli tas šajā zemē ir amats, kas cītīgi jāmācās, kas prasa talantu un mīlestību ne tikai pret kafiju un pret savu darbu, bet arī pret cilvēkiem un pasauli. Galu galā tieši no baristas – par spīti vismodernākajai tehnikai un visteicamākajai mārketinga stratēģijai – pirmām kārtām ir atkarīgs tas, vai klients ir apmierināts ar to, ko viņam pasniedz, vai arī ne.

 

Kafijas speciālisti jau zina, ka espresso no laba espresso garšas ziņā atšķir vesela pasaule. Ne viss, kas tiek pasniegts mazā tasītē melns un karsts, ir pelnījis espresso vārdu. Taču, tā kā tieši espresso ir gandrīz visu kafijas veidu pamatā, tad barista ir persona numur viens jebkurā kafijas bārā, namā vai citā iestādījumā. 


Īsiem vārdiem sakot, baristam/ai jāprot ne tikai prefekti un raiti pagatavot un pasniegt attiecīgo dzērienu, bet arī brīvi un interesanti tērzēt ar apmeklētāju un, protams, atbildēt uz jautājumiem, kas saistīti ar kafijas gatavošanu, tehnikas izmantošanu utt. Ideālajā variantā barista ir kafijas speciālista un šovmeņa apvienojums vienā personā, kurai sava profesija sagādā lielu baudu.

 

Patiesībā Itālijā barista/e sagatavo un pasniedz visvisādus dzērienus, bet citur Eiropā šo vārdu attiecībā vienīgi uz kafijas bārmeņiem ieviesa angļi, kas savulaik aizrāvās ar tā dēvēto kafijas šopu jeb Coffee Shops veidošanu. Starp citu, augsta līmeņa baristam jāprot atšķirt vairāk nekā 800 dažādas kafijas aromātu nianses, jo galu galā viņš kafijas pasaulē ir tas pats, kas someljē vīna pasaulē, un tā, kā zināms, ir pārbagāta ar garšām, smaržām un krāsām. 


Bez tā visa barista allaž zina, kas notiek vietējā pilsētiņā, miestiņā vai kvartālā, turklāt prot sniegt padomus visiem dzīves gadījumiem. Šis raksturojums attiecas uz tipisku itāļu un nu jau arī vācu, franču, holandiešu un nu jau arī latviešu baristu. Galu galā itālieši jau laikam zina, ko runā – baristam visu mūžu ir jāmācās, jātrenējās un jāizgaršo, jo kafija, tāpat kā vīns, ir mūžīga vērtība un mūžīga bauda.

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU
badge

Piedāvājumi!

 
hot Jaunā gada sagaidīšana restorānā Key to Riga

Jaunā gada sagaidīšana restorānā Key to Riga

Vecgada vakara izklaidējošā progra ...

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies