Dining
Trešdiena, 20. marts Made un Irbe

Vecrīga

Centrs

Pārdaugava

Citur

Mārupe

Japāņu virtuves rokstāru uznāciens

Kamēr vidusmēra latvietim japāņu virtuve jau gadiem aprobežojas ar apšaubāmas kvalitātes suši, pasaulē japāņu restorānu mode jau uzlekusi augstāk par pašu sauli. Skaidrs, ka Rīga nekad nebūs Londona, kur nu vēl Tokija, un nemaz nevajag, bet ar ko mēs sliktāki par citiem? Ne viens vien Rīgas feinšmekers gan jau aizdomājies, kādēļ pasaules restorānu tendences līdz mums, ja vispār nonāk, tad ar vairāku gadu nobīdi? Kas pie vainas? Provinciālisms, pieprasījuma dīvainības vai varbūt slinkums? Varbūt vaina tajā, ka mēs turpinām jūsmot un pat esam gatavi stāvēt rindā pēc diviem pseido suši par viena cenu? Tikmēr dažādi ārvalstu izdevumi (Die Feinschmecker, White guide, VMG) uzsver to, ko paši esam palaiduši garām, - Rīgā pieejama augstas klases japāņu virtuve.

Viens no tiem, kuri Rīgā uztur pasaules garšu, ir COD – pirmais īstenais japāņu virtuves restorāns. Starp citu, COD vairākkārt iekļuvis Baltijas labāko restorānu Top 30, un tur liels, precīzāk būtu teikt – milzīgs nopelns šefpavāram Uvim Janičenko. Viņš jau kopš pirmās COD dienas ar sakuras cienīgu neatlaidību turas pie japāņu kulinārās filozofijas uzturēšanas mūsu platuma grādos. Starp citu, viņš ir Latvijas pavāru rokstārs, kurš strādājis visaugstākās raudzes pasaules restorānos, kā piemēram Tokijas RyuGin (3* Michelin), Mugaritz Spānijā (2* Michelin) un zviedru Fäviken (2* Michelin), kurā viņš šobrīd darbojas kā sous chef. Un, ja par rokstāriem, tad Uvja piesaistīšanu COD varētu pielīdzināt Mika Džegera solo Prāta vētrā. Bet, ja nopietni, tad Uvis regulāri viesojas Rīgā, lai pārraudzītu COD virtuves darbu un ieviestu jaunas vēsmas ne vien praktiskajā ikdienā, bet arī domāšanā.


Ēdienkarte restorānā tiek mainīta vairākas reizes gadā, kad pieprasītākos ēdienus šefs papildina ar jauniem šedevriem, piemēram, ar jūras ezi vai zilo tunzivi. Jau no laika gala COD nemainīgi pieprasīti bijuši tunča tataki, karaliskā krabja gyoza un saldajā miso marinēta melnā menca, kas pagatavota uz speciālā robatas grila. Suši paaudzei, kas pieradusi stūķēt visādus a la Kalifornijas vai Filadelfijas rīsu pikučus, der kādreiz aiziet uz COD un nogaršot tur īstu suši. Bez visādām majonēzēm, krēmsieriem un nedod dievs vēl dillēm. Suši būtība slēpjas tīrās jūras produktu garšās un COD versijā tos pasniedz kopā ar svaigi rīvētu vasabi, ko viesmīlis turpat pie galda sarīvē uz dabīgas haizivs ādas.

Šis restorāns ir lielisks piemērs tam, ka maltīte labā restorānā sastāv no daudz dažādām niansēm, jo gardēžu pasaulē itin visam, no apkalpošanas un vīna pielāgošanas ēdienam līdz pat labierīcībām jābūt līmenī. Pietiek vienam ķēdes posmam iziet no ierindas, un kopējais iespaids izkūp gaisā. Ja ēdiens ir izcils, arī dzērieniem jābūt atbilstošiem. COD arī šajā ziņā pacentušies - ēdieniem viņi pieskaņo japāņu virtuvei raksturīgus dzērienus, un runa te nav tikai par modīgajiem sakē vien (tie, kuri kaut reiz bijuši sakē bārā, sapratīs). Viņu listē ir arī shōchū, dažādi unikāli liķieri un autorkokteiļi, kas katrs izstrādāti, domājot par ēdienu, nevis otrādi.



Restorāns COD

Tērbatas iela 45, Rīga

Tel. 25725670

Darba laiks: 12:00 - 23:00

Piektdien, sestdien: 12:00 - 01:00

Svētdien: slēgts

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU
Jānis 18.02.2019
Gribėtos Fugu zivi pagaršot lai nau jabrauc uz Japānu 🙂
Sergey 14.02.2019
Eto luchshiy restoran v Latvii!!!

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies