Sestdiena, 25. maijs Junora un Anšlavs

Brīvdienu brokastis

Īsais kurss uzvedībā pie galda

Teksts: Iveta Galēja; Foto: stockfreeimages.com


 

Nonākot mazliet nepierastākā vidē, sastopoties ar jaunām situācijām, bieži vien pārņem apmulsums, ko darīt un kā uzvesties. Ne vienam vien šāds jautājums rodas viesībās vai labā restorānā, kur jāsēžas pie bagātīgi klāta galda. Bagātīgi tādā nozīmē, ka priekšā rindojas dažādu izmēru glāzes, vairākas dakšiņas un naži, varbūt pat arī kāds nepazīstamāks galda piederums. Kā uzvesties, lai nekristu kaunā un vienlaikus atstātu labu iespaidu par sevi?


Jāteic gan, ka arī uzvedības etiķete pie galda nav nekas nemainīgs un sastindzis, un uzskati tāpat kā daža laba maniere mainās visnotaļ straujā tempā. Tomēr pats galvenais nosacījums paliek spēkā cauri laiku laikiem – uzvesties tā, lai līdzās esošajiem būtu patīkami atrasties tavā sabiedrībā.

 

Uz jautājumu, kas ir pats galvenais, kas liecina, ka cilvēks pārvalda labas manieres arī pie galda, atbilde ir vienkārša – stāja jeb poza, kādā viņš sēž un nevis tas, vai viņš zina, kura dakšiņa jāliek lietā pirmā (kam, protams, arī nav maza nozīme).  Tātad, vēlams sēdēt ar taisnu muguru, taču nesaspringti, plaukstas platuma attālumā no galda. Pieredze liecina, ka tad, ja pilnībā izmanto visu krēsla platību (nevis sēž uz krēsla maliņas) un kājas novieto vienu otrai līdzās (nevis sakrusto), tad mierīgi un nepiespiesti  var izturēt garu maltīti ar daudziem ēdieniem.

 

Šķiet, katram ir zināms, ka nazis ir jātur labajā, bet dakšiņa kreisajā rokā. Taču ne visi zina, ka šis pats noteikums attiecas arī uz kreiļiem, jo pretējā gadījumā, kad blakus sēdētu kreilis un „labrocis”, ēdot viņi nemitīgi sadurtos ar elkoņiem un traucētu viens otram.

 

Tā kā maltītes laikā tiek pasniegti arī dzērieni un uz galda atrodas glāzes, rodas jautājums, kur likt nazi un dakšiņu, lai tie netraucētu. Galvenais – tos nevajag novietot katrā pusē uz šķīvja malas, jo tad tie var viegli noslīdēt uz galda un notraipīt galdautu ar mērci vai ēdiena atliekām. Nazis un dakšiņa ir jānoliek uz šķīvja tā, lai nedaudz saskaras asie gali.

 

Naža un dakšiņas novietojums arī runā savu valodu. Ja tie nolikti uz šķīvja tā, kā iepriekš sacīts, tas nozīmē, ka ēšanas process vēl nav galā. Turpretī, ja nazis un dakšiņa atrodas paralēli līdzās viens otram, tas liecina, ka ir pielikts punkts. Turklāt, ja abi galda piederumi veido pozīciju „bez piecām minūtēm pusseši”, tas rāda, ka ēdiens nav atbildis gaidītajam, bet „piecas minūtes pāri pusseptiņiem” – ka ēdiens ir bijis garšīgs.

 

Ko darīt, ja uz galda atrodas vairākas dakšiņas un naži, kā arī vesela virkne glāžu? – Šādās reizēs darbojas vienkāršs likums – no ārpuses uz iekšpusi, un katram ēdienam ir paredzēti savi piederumi, proti, otro ēdienu neēd ar to pašu dakšiņu, ar ko ir baudīti salāti utml. Deserta karote vai/un dakšiņa ir novietota šķērsām šķīvja augšpusē. Savukārt maizes šķīvītis vienmēr atrodas pa kreisi no galvenā šķīvja.

 

Šis pats noteikums – no ārpuses uz iekšpusi – attiecas arī uz glāzēm. Ja nav izdzerta iepriekšējā glāze un pasniedz citu vīnu nākamajā glāzē, tad no iepriekšējās vairs nedzer un atstāj to neizdzertu. Vienīgā glāze, ko var izmantot neatkarīgi no pārējām visu maltītes laiku, ir ūdens glāze.

 

Aizvien biežāk galdā tiek pasniegti arī tādi ēdieni, kuriem ir nepieciešami īpaši „rīki”, piemēram, gliemežu standziņas, omāru dakšiņa u.c. Ja nav skaidrs, kā ar tiem apieties, tad bez kautrēšanās jālūdz viesmīlim, lai parāda, ko darīt.

 

Galda piederums, kas pavada visu maltītes laiku, ir servjete vai salvete. Auduma servjeti ieklāj klēpī, taču tikai tad, kad to ir izdarījusi namamāte vai tas, kurš uzaicinājis uz restorānu. Servjete pirmām kārtām ir domāta, lai noslaucītu lūpas pirms dzeršanas. Mutes nosusināšanai ēšanas laikā  izmanto servjetes virsējo pusi tā, lai apakšējā puse paliktu tīra un pasargātu apģērbu no nejaušas notraipīšanas.

 

Pēc ēšanas servjeti saloka pretēji sākuma ielocēm – lai paslēptu traipus iekšpusē – un noliek pa kreisi līdzās šķīvim. Lielākā kļūda ir atstāt  to šķīvī vai – vēl ļaunāk – ēdiena atliekās. Tas pats sakāms arī par papīra salvetēm.

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies