Dining
Otrdiena, 11. decembris Valdemārs, Valdis un Voldemārs

Vecrīga

Centrs

Pārdaugava

Citur

Mārupe

Grieķu jeb zemnieku salāti

Teksts: Iveta Galēja; Foto: stockfreeimages


Grieķijā nopietnu maltīti – pusdienas vai vakariņas – grūti iedomāties bez salātiem. Savukārt citur pasaulē jēdziens “grieķu salāti” ir ieguvis teju vai konkrēta zīmola statusu un stabilu vietu gandrīz ikviena, sevi cienoša, ēdināšanas iestādījuma ēdienkartē.

 

Taču itin bieži, kad reālais rezultāts uz šķīvja nesaskan ar kādu iepriekš gūtu pieredzi vai iztēles augli, uzrodas jautājums, kādiem tad jābūt īstiem grieķu salātiem, kāda ir īstā recepte? Vai šķīvī jābūt tikai tomātiem, olīvēm un sieram, vai arī kādiem citiem produktiem? Bet varbūt gurķiem tur nemaz nav vietas? Un kā ir ar sīpoliem?

 

Uzreiz jāsaka, ka tādas īstās un vienīgās receptes grieķu salātiem nemaz nav un arī ēdienu tikai ar šādu nosaukumu īstenā grieķu tavernā vai restorānā praktiski nebūs iespējams pasūtīt (izņēmums ir vietas, kur mēdz ierasties tūristi). Lieta tāda, ka Grieķijā tas, ko mēs dēvējam par grieķu salātiem, parasti sauc par “Zemnieku salātiem”. Šis nosaukums un salāti radušies pavisam prozaiski – pateicoties produktiem, kurus izmanto salātu gatavošanā. Tomāti, gurķi, paprika sīpoli, olīves un siers (“Zemnieku salātu” pamatu pamats)  ir elementāras lietas, kas pieejamas vienkāršam grieķu zemniekam un no kā var pagatavot gana garšīgu un sātīgu maltīti.

 

Līdz ar to “Zemnieku salātiem” mēdz būt daudz un dažādu variāciju un katrai grieķu saimniecei – sava salātu recepte. Pirmajā brīdī izklausās gandrīz vai neticami, jo šķiet, cik gan variantu varētu atrast ēdienam, kas sastāv tikai no dažiem ikdienišķiem produktiem. Taču izrādās, ka var būt neskaitāmi varianti, jo garša ir atkarīga no dažādām niansēm, par kurām cilvēks, kas dzīvo ārpus Grieķijas un arī ne tuvu Vidusjūras reģionam, reti kad iedomājas. Garšas un aromāta daudzveidību lielā mērā ietekmē, piemēram, olīveļļas krāsa, konsistence, iegūšanas metode, olīvu šķirne, vieta, kurā auguši tomāti, saules daudzums, piens, no kā siets siers utt.

 

Agrākos laikos, ja rocība bija lielāka, tad to uzreiz varēja just arī salātu bļodā – vairāk dārzeņu un siera, labāka olīveļļa, lielāka daudzveidība. Ja saimniecība nabadzīgāka, tad arī salāti vienkāršāki. Viena otra saimniece salātiem pielej arī etiķi, bet cita apgalvo, ka etiķis tikai sabojā garšu un padara salātu slapjus. Lai kā arī domas dalītos, viena lieta ir skaidra – galvenais ir laba olīveļļa un svaigi cepta grieķu baltmaizes šķēle (un nevis rupjmaize vai saldskābmaize, ko Latvijā itin bieži mēdz pasniegt pie grieķu salātiem). Protams, katrs var izvēlēties maizi pēc savas gaumes un patikšanas, taču lieta ir tāda, ka šo salātu garša, pateicoties eļļai, “ēdas” ar rupjmaizes garšu un harmonijas vietā rada disharmoniju. Toties ar īstu, biezu grieķu baltmaizes šķēli gribas izslaucīt pat pēdējo eļļas pilīti no salātu šķīvja, un grieķi tā arī dara.

 

Grieķu salātu baudīšanā jāņem vērā divas svarīgas lietas – pirmkārt, salāti tiek gatavoti tieši pirms maltītes un nevis kādu laiku iepriekš, un, otrkārt, tos vienmēr ēd kopā ar galveno ēdienu jeb pamatēdienu. Parasti uz galda noliek lielu salātu bļodu, no kuras katrs paņem to, kas viņam labāk garšo un tik, cik viņam gribas. Grieķijā ēšanu tikai no sava šķīvja uzskata par skopulības un neviesmīlības zīmi. Ēdiens, kas tiek pasniegts grieķu galdā, it sevišķi salāti, ir domāti visiem un ēšana no kopīgas bļodas ir svarīgs ģimeniskuma simbols.

 

Patiesībā grieķu salātu gatavošanā ir jāņem vērā vēl viena ļoti svarīga nianse (šajā ziņā ļoti grēko daudzas kafejnīcas Latvijā) – nekad neizmantot gatavas salātu mērces no pudelītēm vai burciņām, bet gan vienīgi eļļu un reizēm etiķi vai citrona sulu. Restorānā tie grieķu salāti, kas pārlieti ar standarta salātu mērci no pudeles, diemžēl ir pelnījuši mērot ceļu atpakaļ uz virtuvi, bet pats restorāns – atziņu, ka otrreiz to nav vērts apmeklēt.

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU
badge

Piedāvājumi!

 
hot Jaunā gada sagaidīšana restorānā Key to Riga

Jaunā gada sagaidīšana restorānā Key to Riga

Vecgada vakara izklaidējošā progra ...

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies