Dining
Svētdiena, 21. janvāris Agnese, Agnija un Agne

Brīvdienu brokastis

Vīns ar apbrīnu no Austrālijas

Teksts: Iveta Galēja; Foto: stockfreeimages.com


Vīnu pasaulē Austrālijas vārds ir izpelnījies tādu kā vieglas apbrīnas apgarota, mazliet dīvaina, bet tajā pašā laikā respektabla partnera statusu. Ja raugās no kvantitātes viedokļa, Austrālija nav nekāda lielā vīna darīšanas zeme, jo vīnogulāju platības šajā kontinentā ir mazākas nekā Dienvidāfrikā, bet salīdzinājumā ar Argentīnu tās tiešām var nodēvēt par minidārziem.

Toties runājot par kvalitāti, Austrālija pēdējā laikā atstāj ēnā pat dažu labu zemi ar visnotaļ nopietnām vīna darīšanas tradīcijām, it sevišķi, ja ņem vērā, ka Austrālijas vīna vēsture ir rakstāma tikai kopš 1788.gada, kad kapteinis, vārdā Artūrs Filips, Sidnejā iestādīja pirmo vīnogulāju dārzu.

Turklāt pēdējos pārdesmit gados vīna kultūras attīstība ir notikusi tik straujos tempos, ka to vārda tiešā nozīmē mēdz dēvēt par sprādzienu. Par iemeslu tam kalpoja lēmums, pieņemts pirms aptuveni trīsdesmit gadiem, kad tika pagriezta mugura smago, saldeno liķierveidīgo vīnu ražošanai un dota priekšroka vienkāršu sauso vīnu darīšanai. Līdz ar šo lēmumu vīndariem radās iespēja pakāpeniski ieviest modernās tehnoloģijas, kas ļāva vieglāk un vienkāršāk spēlēties ar karstā klimata diktētajiem noteikumiem.


Austrālijas vīndariem, salīdzinājumā ar vecās pasaules meistariem, ir piešķirta krietni lielāka brīvība, kas nāk par labu vīna individualitātei. Ar likumu nav noteikti nekādi ierobežojumi vīnogu ražošanai, valstī valda liberāla attieksme pret skābju pievienošanu, un darbojas arī virkne citu atvieglojumu vīndariem.

Lai gan vīna darītavas atrodas visos septiņos Austrālijas štatos, lielākajā šīs milzīgās valsts daļā klimats ir pārāk karsts produktīvai vīnkopības attīstībai. Šim nolūkam piemērotāki ir dienvidu un dienvidaustrumu reģioni ar vēsāku klimatu un labvēlīgākiem nosacījumiem vīnogulāju audzēšanai. Augsnes īpatnības Austrālijā – atšķirībā no Francijas, Itālijas vai Vācijas – spēlē krietni mazāku lomu vīna kvalitātes un garšas veidošanā.

Vispopulārākā gaišo vīnogu šķirne Austrālijā joprojām ir un paliek Chardonnay, no kā dara elegantus un smalkus vīnus. Tomēr baltvīnu cienītāji aizvien biežāk pirmajā vietā izvirza sausos rīslingus ar spirgtu, viegli pikantu skābenumu un uzsver, ka patiesībā tie ir labākie Austrālijas baltvīni, turklāt ar apbrīnojami labu potenciālu.

No Francijas  dienvidrietumiem uz Austrāliju ir aizceļojusi un vienu no galvenajām vietām iekarojusi Colombard šķirnes vīnoga, no kā top vienkārši, bet tajā pašā laikā ļoti iecienīti, tā dēvētie tautas vīni. Vadošajā baltvīnu piecinieki ir ieskaitāmi arī Semillion un Sauvignon Blanc vīni.

Savukārt sarkanvīnu kategorijā pirmo vietu Austrālijā neapšaubāmi ieņem Shiraz jeb Syrah vīni, kurus dara kopš 19 gadsimta trīsdesmitajiem gadiem un kuri kalpo par tādu kā Austrālijas vīnu simbolu visā pasaulē. To variācijas plešas no vidēji viegliem, caurspīdīgiem un daļēji maigiem līdz koncentrētiem, pilnasinīgiem un bagātīgiem, gandrīz vai melniem vīniem, kuru vērtība gadu gaitā tikai palielinās. Tomēr, runājot par Austrāliju, sarkanvīnu jomā nekādi neiztikt arī bez Cabernet Sauvignon, jo tāpat kā citur jaunajā pasaulē, arī šeit no šīm vīnogām top izcili, pat aristokrātiski vīni, kas garšas un aromāta nianšu ziņā aizvien biežāk pārspēj vecās pasaules vīnus.

Par spīti diezgan nepateicīgajam klimatam, Austrālijā tiek koptas arī Pinot Noir vīnogas. Mēdz sacīt, ka tās ir īsts izaicinājums vīndariem, jo izceļas ar visai kaprīzu raksturu klimata izvēles ziņā. Taču austrālieši prot ar to tikt galā un vēsākajos reģionos gadu no gada top aizvien izcilāki Pinot Noir vīni, kas iekaro vecās pasaules tirgus.

Katrā ziņā par Austrāliju mēdz sacīt, ka tās vīnu īstais uzvaras gājiens pasaulē vēl ir tikai priekšā un vīnu cienītājiem gaidāms ne viens vien patīkams pārsteigums.

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU
badge

Piedāvājumi!

 
hot Jaunums! Dienas ēdienkarte M. Pūre restorānā Ogrē

Jaunums! Dienas ēdienkarte M. Pūre restorānā Ogrē

Ogres "M.Pūre beķereja & resto ...
hot Foto: Unikāls neatklāto garšu piedzīvojums Restorānā 3

Foto: Unikāls neatklāto garšu piedzīvojums Restorānā 3

Restorāns 3 otrā stāva zālē var pi ...

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies