Dining
Pirmdiena, 20. augusts Bernhards un Boriss

Vecrīga

Centrs

Pārdaugava

Citur

Mārupe

Vīna un siera harmonija

Mēdz sacīt, ka siera un vīna harmonija ir gardēdības bezgalīgais stāsts, kuram punktu pielikt, šķiet, nebūs lemts nekad. Laiki mainās, gaumes mainās, un arī piedāvājums mainās, un atrast ideālo kombināciju, kas būtu vienīgā un pareizā, ir praktiski neiespējami. Un tur jau arī slēpjas šis valdzinājums – garšot, vērtēt, salīdzināt un baudīt, ko varētu formulēt arī tā: siers un vīns ir dabas dotas dāvanas cilvēka iepriecināšanai. Savukārt racionāli šo saderību varētu izskaidrot ar faktu, ka gan viens, gan otrs produkts ir piedzīvojis konkrētu rūgšanas procesu.

 

No vienas puses, siera un vīna saderības meklēšana ir diezgan vienkāršs process –ņem četru, piecu, sešu šķirņu sierus, atkorķē vīna pudeli, izgaršo vienu kombināciju pēc otras un secina: garšo labi, ne tik labi vai vispār nebaudāmi. Taču, no otras puses, šī padarīšana kļūst krietni vien sarežģītāka brīdī, kad izdomā katrai siera šķirnei atrast ideālo vīnu (protams, ja vien neesi piedzimis par francūzi, kam šāda izjūta un zināšana jau ir iedzimta asinīs). Lai gan eksistē vesela virkne ieteikumu, kā ar ko kombinēt, īstenie gardēži iesaka piesargāties no pārāk striktas šo nosacījumu ievērošanas, jo galu galā katram cilvēkam ir sava gaume un arī sava garšas izjūta, turklāt vīna izvēle ir atkarīga ne tikai no siera, bet arī no notikuma vai iemesla, kāpēc to pasniedz. Piemēram, dienas vidū  glāze sausā baltvīna lieliski saderēs ar kazas sieru un būs izcila uzkoda, taču vakarpusē, kad pie vakariņām ir dzerts nopietns sarkanvīns, bet vēlāk tiek pasniegts kazas siers, baltvīnam vairs nebūs īstā vieta un īstā reize. Taču tik un tā dažas kombinēšanas likumsakarības der zināt, un tālākais jau ir katra paša izvēle.

 

Tātad, tiek ieteikts pie maiga siera pasniegt arī maigu vīnu, savukārt skābenāka siera šķirne prasa pussausu vai saldu vīnu. Ja sieram piemīt izteikti pikanta vai pat sāļa garša, arī tad derēs salds vīns, bet tikpat labi piemērots varētu būt vīns ar skābāku niansi. Katrā ziņā jāielāgo viena lieta – siers nedrīkst nomākt vīnu, un, ja uz viena šķīvja tiek pasniegtas vairākas siera šķirnes, tad vīna izvēli pieskaņo sieram ar intensīvāko garšu. Un uzskats, ka siers noteikti sader ar spēcīgu sarkanvīnu, jau sen nav spēkā.

 

Tādi cietie sieri kā, piemēram, Ementāles, Grijēras vai Čedaras sieri izceļas ar diezgan pikantu garšu un relatīvi augstu tauku saturu, līdz ar to piemēroti partneri varētu būt sausi, samtaini sarkanvīni, piemēram, burgundietis. Taču pie cietajiem sieriem piederas arī sausi un nobrieduši, kā arī saldi baltvīni: sausie pavada sieru kā galveno ēdienu, bet deserta vīnus iesaka tad, ja siers tiek pasniegts pēc galvenā ēdiena. Pie Grijēras siera vai komtē labi pieskaņojas arī augļaini franču sarkanvīni un sārtvīni. Itāļu someljēri iesaka tradicionālo pekorīno sieru baudīt kopā ar Chianti classico, bet spāņi savu Manchego – ar sausu sarkanvīnu, vislabāk ar Rioja Crianza.

 

Ar puscietajiem sieriem, piemēram, Taleggio vai Tomme de Savoie labi sader sausi, nobrieduši baltvīni vai samtaini, bet ne pārāk skābeni sarkanvīni. Balto vīnu palete šajā lauciņā sniedzas no vācu rīslingiem un Chablis līdz pat Sauternes un Vin Santo. Savukārt no sarkanvīnu klāsta var izvēlētes Beaujolais vai Languedoc darinājumus.

 

Vīna un siera harmonijā lielu lomu spēlē arī reģionālā radniecība – no kurienes nāk siers, no turienes arī izvēlas vīnu.

 

Pelējuma jeb zilajiem sieriem piemīt pikanta un reizēm pat izteikti asa garša, tāpēc ir vajadzīgs arī vīns ar raksturu, piemēram, klasiskajam rokforam vai pikantajai gorgoncolai draugos būtu ieteicami vīni ar atbilstošu salduma pakāpi, piemēram, Sauternes, Barsac, Banuyls vai Vin Santo, kā arī vēlās ražas rīslingi.

 

Franči par klasiku uzskata kamembēru kombinācijā ar sarkano bordo un brī – ar burgundieti.

 

Vēl jau ir arī tāda sieru kategorija kā svaigie sieri, piemēram, Mocarella un Maskarpone – tos nemēdz pasniegt siera platēs, taču atsevišķi ar vīnu gan, piemēram, ar svaigu, spirgtu baltvīnu, piemēram, Sauvignon blanc vai portugāļu vinho verde.

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies