Trešdiena, 18. jūlijs Rozālija un Roze

Vecrīga

Centrs

Pārdaugava

Citur

Mārupe

Vīna glāzei ir nozīme...

 Teksts: Iveta Galēja, Foto: stockfreeimages
 


Lai arī cik labs būtu vīns, tā pilnības izpaušanai un sajušanai ir nepieciešama vēl viena ļoti svarīga, ja ne pati svarīgākā lieta – piemērota glāze. Tai piemīt milzīgas spējas – tā var vīnu pacelt augstāk par augstu un tā var vīnu arī iznīcināt.

Par to var pārliecināties, ja nobauda vienu un to pašu vīnu dažādās glāzēs – attiecīgajam vīnam piemērotā glāzē, šampanieša glāzē vai ūdens glāzē, par plastmasas glāzēm vispār nerunājot. Galu galā glāzes galvenais uzdevums nav vis palīdzēt iedabūt vīnu mutē, bet gan izcelt un uzsvērt tā īpašības, proti, krāsu, smaržu, garšu.

Tieši tāpēc vīna glāžu kultūra ir kultūra pati par sevi, kas, par spīti pieredzei un tradīcijām, joprojām turpina attīstīties. Glāžu daudzveidība ir ļoti liela, taču zināmā mērā tajā palīdz orientēties kaut vai uzraksti uz iesaiņojuma kasītēm, kur aizvien biežāk tiek norādīts, kādam vīnam šīs konkrētās glāzes ir paredzētas – bordo, burgundietim vai vēl kādam citam.

Visām vīna glāzēm kopīga ir viena īpašība – uz augšu tās ir nedaudz sašaurinātas un mazliet atgādina tulpi. Tas tādēļ, lai vīnu varētu saskalināt bez izšļakstīšanās un lai tas varētu brīvi elpot, savienoties ar gaisu un izpaust savas īpašības. Šim nolūkam ir nepieciešama arī pietiekami liela glāze. Taču nekādā ziņā nevajadzētu baudīt vīnu no glāzēm, kas ir dažādās krāsās, izrotātas ar pērlītēm un citiem vizuļiem, kā arī no metāla biķeriem.

Visvienkāršākā, taču tajā pašā laikā visideālākā ir universālā klasiskā vīna glāze no plāna stikla, smalka un atturīga. No tās var baudīt praktiski visus vīnus, vienīgi dzirkstošajiem tā nebūs visai piemērota. Vīna garšas un smaržas buķeti vislabāk var izjust tad, ja vīns aizņem trešdaļu vai nepilnu pusi glāzes.

Dzirkstošajiem vīniem ir piemērota šaura un augsta glāze. Tas tādēļ, ka šādas formas izstrādājums aizkavē pārāk strauju ogļskābes izdalīšanos un dzēriens nekļūst pliekans. Agrākos laikos par labām šampanieša glāzēm uzskatīja seklas un ļoti platas glāzē, taču tagad šis viedoklis ir mainījies.

Daudziem patīk baudīt vīnus no lielas, vēderainas glāzes, kas patiesībā ir domāta burgundietim. Taču šādā glāzē tiešām labi garšo arī citi stiprie un nogatavinātie sarkanvīni. Tas tādēļ, ka vēderainās glāzēs vīns viegli piesātinās ar gaisu un parādās tā raksturīgās īpašības.


Bordo vīna glāze līdzinās klasiskajai vīna glāzei, taču ir nedaudz augstāka un slaidāka.

Pateicoties tulpes formai, tajā lieliski izpaužas vīna raksturīgā smaržas un garšas buķete.

Jauniem baltvīniem piemērota maza, bet augsta tulpjveida glāze. Tikpat labi no tās var baudīt arī jaunu un sausu rozā jeb sārto vīnu. Turpretī nogatavinātu baltvīnu lej apjomīgākā glāzē, lai varētu pēc iespējas plašāk izpausties smaržas buķete.

Deserta vīnus un šerijus pasniedz mazākās glāzēs, kam reizēm, šķiet, pietrūkst graciozitātes, taču šis tilpums un forma tiem ir visatbilstošākā.

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies