Dining
Svētdiena, 27. maijs Dzidra, Dzidris, Gunita un Loreta

Brīvdienu brokastis

Shiraz - noslēpumainais aristokrāts

Teksts: Iveta Galēja; Foto: stockfreeimages

Shiraz vīni ir tie, kurus dēvē par noslēpumu pilieniem, vilinošiem kā vistumšākā nakts un raksturīgākajiem jaunās pasaules vīnu pārstāvjiem.


Taču patiesībā šī vīnogu šķirne ir nākusi no vecās labās Francijas - no Ronas apgabala, un to apliecina ne tikai daži rakstiskie vēstures avoti, bet arī pilnīgi oficiālas vīnogulāju analīzes. Savukārt tie, kuriem interesē senāka vēsture, varētu atrat vēl daudz pamatīgākas saknes Irānā - Širazas novadā.Taču oficiālā vinu vēsture vēsta, ka Francijā par Syrah dēvētā vīnogu šķirne 1832. gadā ir tikusi ievesta no Austrālijas un no turienes tad arī sākusi iekarot pasauli. Tagad šie vīni ir ļoti iecienīti pirmām kārtām pašā Austrālijā un Dienvidāfrikā, taču arī Čīlē, Argentīnā un Kalifornijā tiek radīti brīnišķīgi Shiraz vīni.

 

Atkarībā no tā, cik nogatavojušās ir vīnogas, mainās arī vīnu paletes gradācija. Ziemeļronas novadā, kur vīnogulājiem reti kad nākas mocīties pārlieku lielā karstumā, top vīni tumšā, piesātinātā, gandrīz vai melnā krāsā, tāpēc reizēm tos sauc par vīniem - tumšiem kā vistumšākā nakts. Tie mēdz būt ļoti sausi, bagāti ar tanīnu un raksturīgu melno piparu vai tādas kā piedegušas gumijas niansi.

 

Agrākos laikos, kad Shiraz vīnogulāju audzēšana siltākos platuma grādos bija visai neapgūta lieta, bieži vien tapa vīni ar eksotisku pieskaņu, diezgan mīksti, ar nobriedušu augļu aromātu.

 

Savukārt tipiskais Austrālijas Shiraz parāda sevi no citas puses - tikai Viktorijas un vēl viena otra štata vēsākajos apgabalos vīnam izveidojas tipiskais piparotais raksturs, bet visādi citādi tas mēdz būt bagātīgs, viskozs, ar tanīnu bagāts, bet bieži vien arī saldens un šokolādīgs - it sevišķi karstākos novados tapušais.

 

Vecajā Eiropā - Ronas ielejas dienvidos Syrah vīnogas audzē jau kopš seniem laikiem, un arī aizvien vairāk vīnkopju Langedokas apkaimē pievēršas tieši šai šķirnei. Pamatojums ir īss un vienkāršs - šīs šķirnes ogas ir ļoti augstvērtīgas, pat aristokrātiskas (kā mēdz uzsvērt paši franči), un no tām darinātie vīni briest ilgi, un šajā procesā iegūst tādu kā pavedinošu pikantumu.

 

Arī Kalifornijā Syrah vīnogu platības aug augumā, un lielā mērā tas notiek, pateicoties tā dēvētajai "Rhone Rangers" iniciatīvai.Tie ražotāji, kas iestājas par lielāku šķirņu daudzveidību Kalifornijas vīnogulāju dārzos.

 

Lai iepazītu Syrah vīnus, speciālisti iesaka vispirms pagaršot kādu Dienvidāfrikas ražojumu - vai nu tīru Syraz vai arī tādu, kur šī šķirne ir galvenā sastāvdaļa. Pēc tam šīs garšas der salīdzināt ar Austrālijas ražojumu un vēl pēc tam - ar kādas citas zemes Syrah vai Shiraz. Atšķirības vai - tieši otrādi - līdzības pilnīguma, saldenuma, sāļuma, tanīna ziņā - tās visas ir nianses, kas katram pašam jāizbauda un jāatklāj ar savām garšas kārpiņām.

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies