Trešdiena, 25. aprīlis Līksma un Bārbala

Vecrīga

Centrs

Pārdaugava

Citur

Mārupe

Par ūdens ietekmi uz vīna garšu

Teksts: Iveta Galēja; Foto: freeimages


Viens no galvenajiem ieteikumiem, kas dominē padomu klāstā par tematu „Kā pārdzīvot nākamo rītu pēc pamatīgas ballītes”, ir minerālūdens malkošana ik pēc glāzes alkohola, arī pēc vīna. Dažs labs, šādu ieteikumu iespaidots, reizēm pat izvēlas tā dēvēto atviegloto variantu – pa nelielai vīna devai ik pēc apjomīgas minerālūdens glāzes. Taču, kombinējot vīnu un ūdeni kā pagadās, bauda var pārvērsties par garlaicīgu un pliekanu pasākumu.

Lieta tāda, ka minerālūdens, vienalga – gāzēts vai negāzēts, nebūt nav neitrāls dzēriens. Katram ūdenim ir savs raksturs, savas īpatnības, savs minerālu un sāļu daudzums, un tas viss ietekmē gan garšu, gan saskaņu ar vīnu.

Pats par sevi saprotams, ka vīnu baudīšanai mēdz izvēlēties rūpīgi, saskaņā ar ēdienu, garastāvokli utt., taču ūdens izvēlei parasti tiek pievērsta krietni mazāka, lai neteiktu pat, ka nekāda vērība. Diemžēl nepareizi izvēlēts ūdens bez ceremonijām spēj izjaukt un pat pamatīgi sabojāt vislabākos nodomus. Jebkura veida ūdens savu laiku ir atradies, vienkāršoti sakot, zemē – tas ir bagātinājies ar vielām no augsnes, ietekmējies no vulkāniskiem iežiem un citiem faktoriem, un šis ceļš nereti ilgst gadiem un pat gadu desmitiem.

Ogļskābe pastiprina vīna garšas nianses – gan skābumu, gan miecvielu intensitāti. Jo vairāk ogļskābes ūdenī, jo spēcīgāka kļūst vīna garša, taču ne vienmēr un ne visiem tas ir pa prātam. Līdzīgu efektu rada  minerālūdens ar sāļu piegaršu, jo arī tā izceļ vīna spēcīgās, pikantās nianses. Pavisam citu efektu šāds ūdens rada savienojumā ar šādu vīnu – jo lielāka mineralizācijas pakāpe, jo vairāk tā mazina saldumu.

Vīna baudīšanu var sabojāt arī tā dēvētie bāziskie minerālūdeņi, kas, pēc speciālistu domām, ir gaužām nepiemēroti kombinācijā ar vīna garšām un aromātiem. Ne popularitāte, ne arī pietiekami augsta ūdens cena nav nekāds garants tā saderībai ar vīnu.

Ja nav skaidrības un ir grūti pašam noteikt, kurš ūdens, kuram vīnam būtu tas piemērotākais, tad der ņemt vērā vienu vienkāršu lietu – jo mazāk ogļskābes ūdenī un, jo zemāka tā mineralizācijas pakāpe, jo labāk. Tas, kādas vielas slēpjas ūdenī, parasti uzrakstīts uz pudeles etiķetes. Jo lielāki skaitļi, jo spēcīgāka būs ūdens ietekme uz vīna garšu.

Lai iepazītu savu individuālo garšas izjūtu, speciālisti iesaka eksperimentēt – kā jau ar visu ko – un trenēties, piemēram, paņemt trīs dažādus minerālūdeņus un garšot tos kopā ar savu iecienīto vīnu. Tas nozīmē – vienu ūdeni ar nelielu mineralizācijas pakāpi, otru – ar ogļskābi, kas vīna garšu padara skarbāku, un trešo – pasāļu ūdeni ar krietnu nātrija devu. Teorētiski vajadzētu notikt tā, ka šis pēdējais ūdens visjūtamāk izmaina vīna garšu.

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU
Hulio 23.04.2014
Nav ko ākstīties - dzer vai nu vienu, vai otru. Jaukt nevajag!

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies