Dining
Pirmdiena, 24. septembris Agris un Agrita

Brīvdienu brokastis

Nedaudz par zilajiem jeb blue sieriem

Teksts: Normunds Norenbergs; Foto: stockfreeimages



Zilie jeb blue sieri, kā tos ierasts dēvēt, ar savu neparasto smaržu un garšu jau izsenis iekarojuši gardēžus visā pasaulē. Dīvainā siera tapšanā būtisks ir dabīgs pelējuma process, kas tiek rūpīgi regulēts. Draudzējoties ar baktērijām, sieru pamazām izrotā zilganzaļas pelējuma dzīslas, kas arī ir īpatnējā siera kvalitātes simbols. Ja siers gatavots īsākā laika posmā (to nogatavina vidēji trīs līdz sešus mēnešus), tā garša un smarža ir maigāka. Jo ilgāk siers atrodas pelējuma apstākļos, jo tam ir spēcīgāka garša un aromāts. Turklāt, pelējumam nav noteikti jābūt zilā krāsā,- tas var būt arī zaļš.


Pazīstamākie zilo sieru nosaukumi ir franču Roquefort, Bleu de Bresse un Bleu d'Auvergne, britu Stilton un Blue Cheshire, itāļu Gorgonzola un dāņu Danablu. Zilajiem līdzīgus sierus ražo daudzi piensaimnieki, tostarp arī Latvijā (Trikāta).


Rokfors – karaļu un pāvestu siers jeb le fromage des rois et des papes


Lai gan Rokfora sieru ražo daudzviet pasaulē, arī pie mums, par īstu Rokfora sieru var saukties tikai tie sieri, kas nogatavināti kaļķakmens alās Rokforas ciematā Francijas dienvidrietumos netālu no Tulūzas. Siers top no aitas piena, ar speciālām adatām siera blāķī izveido caurumus un novieto īpašās alās, kurās iegūts penicilīns jeb precīzāk penicillium roqueforti. Gatavošanas procesā pelējuma piesātinātais gaiss plūst cauri siera caurumiem, kā rezultātā rodas zilganzaļās dzīslas. Pēc struktūras viegli krēmīgajam Rokforam piemīt pikanta, asa garša.


Slavenākais itāļu zilais siers Gorgonzola drīzāk dēvējams par zaļo, jo atšķirībā no Rokfora siera, šim pelējuma joslas ir vairāk zaļas nekā zilas. Gorgonzola arī savu nosaukumu ieguvis pateicoties kādai Milānas piepilsētai, kurā top šis siers. Gorgonzola slavens ar izteikti spēcīgo  un aso garšu, un salīdznot ar Rokforu tas ir vēl krēmīgāks. Īsts Gorgonzola siers top apmēram 3 – 6 mēnešu garumā.


Arī britu lepnums Stilton nosaukts ciemata vārdā, taču siers tieši tur nekad nav ražots. Patiesībā nosaukums radies no vietas, kur siers sākts tirgot. No govs piena radītais siers jānogatavina ne mazāk kā 3 mēnešus (visbiežāk to dara 4 – 6 mēnešus), vislabāko sieru var iegādāties vēlajos rudens mēnešos, kad veikalu plauktos nonācis no vasarā iegūtā piena gatavotais siers. Stilton siers lieliski sader ar portvīnu vai sausu sarkanvīnu.


Kā piemeklēt vīnus zilajiem sieriem?


Zilie sieri ar savu spēcīgo raksturu ir ļoti pateicīgi kontrastainiem eksperimentiem, tādēļ tos ieteicams baudīt kopā ar tikpat izteiksmīgiem un spēcīgiem vīniem. Zilajiem pelējuma sieriem ieteicams izvēlēties saldu desertvīnu, portvīnu, labi noder arī pilnmiesīgi sarkanvīni, kā piemēram, Cabernet Sauvignon vai Kalifornijas Zinfandel. 


Saskaņojot zilos sierus ar vīnu, svarīgi, lai siera garša nenomāc vīna raksturu. Rokfors brīnišķīgi saderēs ar Sauternes šķirnes desertvīnu vai Muscat vīniem, klasisks ir arī Stilton siera un portvīna savienojums. Stiltonam ne sliktāk piemēroti būs arī Madeira, Marsala un Amontillado. Dāņu Danablu sieram labi piestāvēs Cabernet Sauvignon sarkanvīns, savukārt krēmīgajam Gorgonzola lieliski piestāv Kalifornijas Zinfandel šķirnes vīni. 

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies