Dining
Otrdiena, 16. oktobris Daiga un Dinija

Vecrīga

Centrs

Pārdaugava

Citur

Mārupe

Ko nozīmē korķēts vīns un kā no tā izvairīties?

Konsultē: Anna Jermakova, "Vīna studija" vīnzine, Foto: sxc


Ja esat vīna mīļotājs, Jums droši vien kaut reizi dzīvē nācies saskarties ar bojātu un nebaudāmu vīnu. Ar vārdu “bojāts” apzīmē dažādu negatīvu faktoru ietekmi, kā rezultātā vīns kļuvis nebaudāms. 


Salīdzinot ar citiem produktiem, vīnam nav noteikta derīguma termiņa, kas pircējam dotu garantiju, ka noteiktajā laika periodā, pareizi uzglabājot, tas atbildīs savām oriģinālajām garšas un aromāta īpašībām. Tāpēc vīna iegādes brīdī ieteicams ņemt vērā dažus padomus, kas būtiski samazinās bojāta vīna iegādes risku:


„Vīna Studijas” vīnzines Annas Jermakovas ieteikumi - kā atpazīt korķētu vīnu?




Pavērojiet vīna veikala apstākļus!


Vai uz vīna pudelēm plauktos nespīd tieši saules stari? Vai telpa nav pārāk sausa un gaiss nav pārāk silts? Ja atbilde ir pozitīva, vīnu labāk iegādāties kādā citā vietā, jo šādi uzglabāšanas apstākļi var negatīvi ietekmēt vīna garšas īpašības un veicināt pārāk strauju novecošanos. Šādā vidē vīni ar ilgstošu uzglabāšanas potenciālu nobriest ātrāk, tie ātrāk zaudē savas garšas īpašības un kļūst “pliekani”. Izskaidrojums tam ir pavisam vienkāršs - vīna attīstība līdz ar vīna iepildīšanu pudelē  nebeidzas, šis process turpinās ļoti lēni un delikāti. Vīna miecvielas un skābes līmenis pakāpeniski harmonizējas, vīns nobriest un iegūst savu īpašo raksturu. Ideāli apstākļi vīna nobriešanai būtu tumša, no svešiem aromātiem un vibrācijas pasargāta telpa ar gaisa temperatūru ap +14 grādiem un gaisa mitrumu ap 80%.

 

Iespējams, izklausās diezgan sarežģīti. Būtiski zināt, ka vairākums (ap 80%) tirdzniecībā esošo vīnu nav piemēroti ilgstošai uzglabāšanai un šie vīni jābauda 3 – 5 gadu laikā no uz pudeles norādītā ražas gada.

 

Ierasts, ka veikalu plauktos vīni atrodas vertikālā stāvoklī


Šajā jautājumā “vai tas ir pieļaujams” ekspertu domas dalās. Vīnam, kas ir aizkorķēts ar dabīgo korķi un paredzēts ilgākai uzglabāšanai (ilgāk par 1,5 gadu), būtu labi atrasties horizontālā stāvoklī, lai vīns saskartos ar korķi un neļautu tam izžūt. Pārāk sauss korķis var deformēties un vīna pudelē iekļūst gaiss, kas veicina nevis vīna attīstību, bet tā saucamo oksidāciju. Vertikālā stāvoklī droši var uzglabāt jaunus, nenobriedušus, ātrās aprites vīnus.

 

Izvēloties vīnu cenu segmentā līdz 10 EUR, noteikti pievērsiet uzmanību vīna ražas gadam


Baltvīnus un rozā vīnus jāizvēlas pēc iespējas jaunākus, bet sarkanvīnus – 3 līdz 5 gadu robežās. Šī būtiskā atšķirība skaidrojama ar to, ka sarkanvīniem piemīt spēcīgāka struktūra. Miecvielas sarkanvīnus padara stabilākus un izmaiņas vīnos notiek salīdzinoši lēnāk. Baltvīna struktūra ir daudz smalkāka, tā balstās uz salduma-skābuma balansu un vairāk pakļaujas izmaiņām.

 

Ja vīnu jau esat iegādājies un kaut kāda iemeslu dēļ tas jums nepatīk , jāmēģina atšķirt, vai vīns patiešām ir bojāts, vai tas vienkārši neatbilst jūsu gaumei un garšas izjūtai.

 

Galvenās bojāta vīna pazīmes, kuras var noteikt neatverot pudeli:


Bojāts sausais baltvīns, pat ja tas ir tikai 2-3 gadus vecs, izskatās tumšs, no dzintara līdz brūnganai krāsai. Kvalitatīvam sausajam baltvīnam jābūt dzidram, zaļgani dzeltenam, gaišā krāsā. Uz deserta vīniem šī pazīme neattiecas, jo tiem ir pieļaujamas tumšākas krāsas nianses.


Bojātu rozā vīnu krāsas ziņā var atpazīt pēc vieglām ķieģeļa krāsas un brūnganām niansēm;


Līdzīga situācija ir ar bojātu sarkanvīnu – tā krāsa arī zaudē spilgtumu, mainās no ķiršu vai granāta sarkana uz brūnganu.


Bojātu dzirkstošu vīnu raksturo jau minētās krāsas izmaiņas un dzirkstības, burbuļu iztrūkums.

 

„Vīna studijas” vīnzine piebilst, kā vīna krāsa uzglabāšanas laikā mainās ļoti lēni un pakāpeniski, un, ja kāds izcils Burgundijas Chardonnay paraugs, sasniedzis 10 gadu vecumu, izskatās tumši dzeltens ar dzintara niansēm un uzrāda lielisku, sarežģītu buķeti, tad runa ir par nobriedušu baltvīnu. Savukārt, ja viegls, 2 gadus vecs Čīles Sauvignon Blanc ir tumši dzeltenā krāsā ar dzintara niansēm un neizteiktu aromātu, tad šis vīns viennozīmīgi ir bojāts. Tātad, ja nobrieduša un izturēta vīna vizuālās pazīmes konstatējat jaunam 2-3 gadu vecam vīnam, tas visticamāk ir nevis nobriedis, bet bojāts.

 

Bojāta vīna pazīmes, kad pudele ir atvērta:


Pēc smaržas niansēm atpazīstams tā saucamais “korķētais” vīns - tas ir vīns, kas sabojājies nekvalitatīva, pret baktērijām nepietiekoši apstrādāta korķa dēļ. Gan uz korķa, gan pašā vīnā ir izteikti jūtama pelējuma, mitra pagraba aromāts. Bieži vien līdzās aromātam, arī korķa izskatā var ieraudzīt pelējuma pazīmes, korķis var būt mīksts un tumšs. Korķēta vīna pazīmes var būt spēcīgākas vai vājāk izteiktas, tomēr tās vīnu padara nebaudāmu.

 

Korķis ir dabīgs materiāls un korķēti vīni nav nekas ārkārtējs - vidēji līdz 5% tirdzniecībā nonākušo vīnu piemīt „korķēta” vīna defekts. Pat, ja vīna iegādes brīdī esat bijis ļoti uzmanīgs un ņēmis vērā visus ieteikumus, diemžēl nav 100% garantijas, ka ar dabīgo korķi aizkorķētais vīns būs vislabākajā kārtībā.

 

Izņēmums ir metāliskais skrūvējamais, plastmasas un stikla korķis, kas „korķēta” vīna defektu izslēdz.

 

Ko darīt gadījumā, ja esat iegādājies bojātu vīnu?


Lai gan likumdošana šo jautājumu neregulē – tomēr labas tirdzniecības prakse ir bojātā vīna pieņemšana atpakaļ un apmainīšana pret tādu pašu vīnu, vai citu vīnu līdzvērtīgā cenā. „Vīna Studijā” to vienmēr darām un klientiem paskaidrojam,

 

ka tas nav nekas ārkārtējs, tā mēdz gadīties. Bet, ja īpaši gatavotas svētku maltītes laikā vēlaties būt drošs, ka vīns nepatīkamu pārsteigumu nesagādās un viesi nepaliks bez iemīļotā dzēriena – iegādājieties drošības pēc vairākas pudeles, tad nepieciešamības gadījumā bojātā vīna pudeles vietā galdā varēsiet celt citu, nākamā dienā to veikalā apmainīt un vakars būs izdevies.



Materiāls tapis sadarbībā ar "Vīna studiju"




KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU
in vino veritas 22.01.2014
Paldies par izsmeļošo un saprotamo stāstījumu. Neviens mēs neesam pasargāts no bojāta vīna pirkuma. Glābt var tikai skrūvējamie korķi :)

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies