Dining
Svētdiena, 21. janvāris Agnese, Agnija un Agne

Brīvdienu brokastis

Ko der zināt par austerēm?

Teksts: Iveta Galēja; Foto: sxc



Austere laikam ir vienīgais mīkstmiesis, pret kuru cilvēks izjūt tādu godbijību un pielūgsmi, kas brīžiem jau robežojas ar dievināšanu. Vai arī gluži otrādi – to nogaršo un vairs pat virsū neskatās. Bet pirmās grupas pārstāvju katrā ziņā ir krietni vairāk nekā otro. Un pati austere nav nekāda nieka lieta – gadā viena austere rada līdz pusotram miljonam pēcnācēju.

 

Varbūt tieši šī iemesla dēļ joprojām valda uzskats, ka austere ir visspēcīgākais seksuālās potences veicināšanas produkts, kuram bez šīs izcilās īpašības piemīt vēl divas ievērības cienīgas nianses: pirmkārt, austeres krietni vien atvieglo dzīvi nākamajā rītā pēc jautras uzdzīves un, otrkārt, rada apetīti pat tad, kas nepavisam negribas ēst.

 

Mums austeru pielūgšana varbūt šķiet mazliet neizprotama vai pārspīlēta, taču tiem, kuri jau piedzimuši ar austeru garšu un smaržu asinīs, pat prātā neienāk, ka varētu no tām atteikties. Tā kā šis mīkstmiesīgais radījums ir viegli sakošļājams un tikpat viegli sagremojams, tad normāls ēdājs vienā maltītē (gan ar nosacījumu, ka austeres ir galvenais ēdiens) notiesā 60 līdz 72 austeres (tās mēdz pasniegt dučos). Vairāk gan nav vērts, jo tad tās vairs nekalpo baudai.

 

Ar austerēm ir  tāpat kā ar vīnu – nevis izcelsme nosaka tās raksturu, bet gan apkārtne un vide, kurā tā aug un attīstās. Par visizcilāko šķirni uzskata ostrea ar dažādiem paveidiem – tās garšas ziņā atgādina riekstus. Lai gan valda priekšstats, ka austeres ir ēdamas tikai jēlas, tās mēdz visādi apstrādāt – cept mīklā, žāvēt, grilēt, gatavot ragū un sautējumus, pasniegt ar majorānu, rozīnēm, sīpoliem, pupumētru, safrānu un citām piedevām.

 

Holandieši jau pirms trīssimt gadiem ķērās pie austeru sautēšanas skābos kāpostos, francūži vārīja austeru zupu, bet angļi tās marinēja. Tomēr lielākā daļa gardēžu uzskata, ka visi šie paņēmieni patiesībā ir necieņas izrādīšana austerei, kura tiešām ir jābauda svaigā veidā ar citronu sulu un vīnu.

 

Restorānā svaigas austeres pasniedz speciālā šķīvī uz saberzta ledus. Līdzās novieto trauciņu ar ūdeni pirkstu noskalošanai, šķīvīti ar citronu un maizi, kā arī piparu dzirnaviņas. Reizēm mēdz pasniegt arī kādu mērcīti, piemēram, Tabasco mērci vai speciālu kokteiļu mērci. Taču ne viens vien speciālists arī mērces uzskata par austeru zaimošanu, jo viss, izņemot svaigi maltus piparus un citronu sulu, nevis izceļ, bet novērš uzmanību no austeres īstās garšas.

 

Ja austere ir svaiga, tad, uzpilinot citrona sulu, mīkstums viegli saraujas. Ja vēlas kārtīgi izbaudīt garšu, tad austeri uzreiz nenorij, bet gan ar mēli viegli piespiež pie aukslējām.


Arī pašā ēšanas procesā ir nianses, ko gardēži uzskata par baudas pastiprināšanu – austeri, kurai uzpilināta citrona sula un uzbērts nedaudz piparu (tikai un vienīgi svaigi malti no dzirnaviņām), no vāka kopā ar visu šķidrumu iesūc mutē. Ja nu kādam šis „strēbšanas process” šķiet pārlieku skaļš un nepieņemams, tad var izmantot speciālu austeru dakšiņu. Protams, austeres tiek baudītas kopā ar vīnu, kas izceļ savdabīgo sāls un joda niansi un kopā veido harmonisku pēcgaršu.

 

Taču, ja gadās pabūt jūras krastā, kur uz vietas pārdod gluži svaigas, tikko no ūdeņiem izceltas austeres, tad ir iespējams izbaudīt pavisam citu noskaņu – sēdēt uz mola malas vai akmens, šūpot kājas, dzert vīnu no pudeles un mest izēstos austeru vākus vienkārši pāri plecam. Tādās vietās vāki krājas kaudžu kaudzēs, tos rūpīgi pārbauda kaijas un citi jūras putni, bet visam pāri dvesmo vārdos neizsakāma, romantiski netverama gaisotne.

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU
badge

Piedāvājumi!

 
hot Jaunums! Dienas ēdienkarte M. Pūre restorānā Ogrē

Jaunums! Dienas ēdienkarte M. Pūre restorānā Ogrē

Ogres "M.Pūre beķereja & resto ...
hot Foto: Unikāls neatklāto garšu piedzīvojums Restorānā 3

Foto: Unikāls neatklāto garšu piedzīvojums Restorānā 3

Restorāns 3 otrā stāva zālē var pi ...

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies