Dining
Svētdiena, 27. maijs Dzidra, Dzidris, Gunita un Loreta

Brīvdienu brokastis

Kā pareizi uzglabāt vīnu?

Teksts: Iveta Galēja; Foto: sxc

 

Vīnam, kā zināms, ir divējāda daba: no vienas puses, vīns ir stabila vērtība, bet, no otras puses, tam piemīt visai kaprīzs raksturs, kas prasa saudzīgu un pārdomātu apiešanos. Mēdz sacīt, ka labs vīns ir tas, kurš izdzerts, bet vēl labāks – tas, kurš gaida savu īsto uznāciena brīdi. Lai to godam sagaidītu, ir jāparūpējas par atbilstošiem apstākļiem, kuros vīns justos labi un komfortabli.


Pašu vīna darītāju veiktās aptaujas Francijā liecina, ka daudzi vīni tiek dzerti pārāk jauni, nenogaidot īsto brieduma pakāpi. Līdz ar to daļa vīndaru mēģina pielāgoties pircēju tendencēm un ar dažādām tehnoloģijām cenšas radīt vīnus, kas baudāmi pēc iespējas agrāk, taču tas nemaina vecum veco patiesību, ka liela daļa vīnu savu dižciltīgo aromātu, garšu un vērtību iegūst tikai gadu gaitā.


Ja jūsu rīcībā ir pagrabs, kurā glabāt vīnu, tad pirmām kārtām jāparūpējas, lai tajā valdītu pēc iespējas nemainīga temperatūra. Vīnam nepatīk straujas un krasas temperatūras izmaiņas. Ja siltuma vai aukstuma pakāpe mainās pamazām un pakāpeniski, tad tā jau ir mazāka bēda. Francijas vīna speciālisti, uzskata, ka optimālajai temperatūrai vajadzētu būt robežās no 8 līdz 12 grādiem, taču citi eksperti iesaka mazliet siltāku klimatu – no 10 līdz 15 grādiem. Augstākai temperatūrai gan nevajadzētu būt, jo tad vīns nobriest ievērojami ātrāk, taču neizveidojas aromāti, kuru tapšanas procesam patiesībā ir vajadzīgs ilgāks laiks.


Tikpat svarīgs faktors, kas ietekmē vīna kvalitāti, ir gaisma. Jo spilgtāka gaisma, jo vairāk tā kaitē vīnam – maina gan krāsu, gan aromātu, tāpēc vislabākais variants ir tumsa, bet nepieciešamības gadījumā tiek iedegta vāja gaismiņa, ko drīzāk gan varētu raksturot kā puskrēslu.


Īsti vīna pagrabi parasti asociējas ar vēsu mitrumu, un tam ir pamatots iemesls, taču arī mitruma pakāpei vajadzētu būt nemainīgai. Ja gaiss ir pārāk sauss, tad izkalst pudeļu korķi, bet, ja gaiss ir par mitru, tad etiķetes sāk pelēt un rodas arī citi bojājumi. Speciālisti uzskata, ka vēlamais gaisa mitruma daudzums svārstās no 55 līdz 75%.


Vīnam ļoti nepatīk arī dažādas vibrācijas un satricinājumi, tādēļ jārūpējas, lai pagrabu netricinātu nekvalitatīvas apkures ierīces vai dārdoši ledusskapji un saldējamās kameras. Mēdz būt arī speciāli vīna uzglabāšanas skapji ar konstantu klimatu un citiem nepieciešamajiem faktoriem, un šādos kvalitatīvos skapjos ir ierīkotas sistēmas, kas neitralizē vibrāciju. Starp citu, vīnu pamatīgi ietekmē arī transportēšana, it sevišķi, ja tas notiek ar lidmašīnu, bet, ja jau citādi nav iespējams atgādāt mājās dārgumus, kas iegādāti atvaļinājuma laikā kādā vīndaru zemē, tad vismaz pēc ierašanās mājās jāļauj vīnam vismaz mēnesi atgūties no fiziskām un morālām „traumām”. Citādi var gadīties tā, ka, piemēram, Itālijā vai Francijā baudītais vīns ir ļoti gājis pie sirds, taču tāds pats, atvests mājās, sagādā pamatīgu vilšanos.


Tā kā vīns tiek uzglabāts pudelēs, varētu šķist, ka telpā valdošajām smaržām un smakām nav nekādas nozīmes. Taču ir gan, turklāt liela. Kā jau sacīts, vīnam ir kaprīza daba un tādēļ tam nepatīk arī „svešas smakas”, it sevišķi krāsu, eļļas un degvielas aromāti. Un izrādās, ka sevišķi nāvējoša vīnam mēdz būt tuvumā glabātu kartupeļu smarža.  


Viszināmākais nosacījums vīna uzglabāšanā laikam ir fakts, ka pudelēm jāatrodas guļus stāvoklī, taču nevis pilnīgi horizontāli, bet gan ar niecīgu nobīdi – pudeles dibenam vajadzētu atrasties puscentimetru zemāk, lai nogulsnes, ja tādas ir, varētu nosēsties pudeles apakšā. Dažs labs vīna plaukts jau ir konstruēts tieši šādā leņķī. Ja pudeles uzglabā stāvus, tad korķi var izkalst un sarauties, gaisā esošais skābeklis caur pudeles kakliņu iekļūst vīnā un tas bojājas. Tagad gan pārdošanā parādās aizvien vairāk vīna pudeļu ar skrūvējamiem korķiem, un mēdz sacīt, ka šādas pudeles gan nav jāglabā guļus, taču franču vīna speciālisti vairumā gadījumu tomēr pieturas pie tradicionālajiem priekšstatiem – guļus un viss!

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies