Dining
Svētdiena, 27. maijs Dzidra, Dzidris, Gunita un Loreta

Brīvdienu brokastis

Intervija ar bāra Easy Wine vīnzini Anastasiju Vinogradovu

Dining.lv; Publicitātes materiāls

Vīns ir dzēriens, par kuru patīkami runāt un apbrīnot. Protams, ir labi, ja šajā lietā palīdz speciālists jeb vīnzinis. Dzīvesstila blogere Anastasija Kozlova paviesojās pie bāra "Easy Wine" vīnzines Anastasijas Vinogradovas, lai iztaujātu par vīnu un bāra ikdienu. Piedāvājam ieskatu šajā sarunā.

Kā tu nokļuvi restorānu biznesā?

- Jāatzīstas, ka tas notika tikai pirms gada. Pirms tam es strādāju par vīna konsultanti un menedžeri vīna veikalā Vinothek Gourmet, no turienes arī radušās manas zināšanas un pieredze vīna jomā. Pēc kāda laika nolēmu ko dzīvē izmainīt, tā nonācu Easy Wine.

Tavs dzīves motīvs?

- Jātic sev!

Pastāsti, lūdzu, par Easy Wine koncepciju, daudzi par jums jau zina, bet - kā tu raksturo šo iestādi?

- Man šķiet, ka visu mūsu bāra būtību precīzi atspoguļo tieši vārds "Easy".  Daudziem cilvēkiem vīns asociējas ar ko sarežģītu, pat "parastajiem mirstīgajiem" nepieejamu. Mēs vēlamies pierādīt, ka tas tā nav. Jau ienākot mūsu bārā, cilvēks saņem magnētisko kartīti un 60 vīnu kolekciju, kas sadalīta pa 3 dispenseriem, no kuriem katru ir iespējams nobaudīt. Izvēlas vīnu, nospiež podziņu un vīns jau ir glāzē. Viss ir viegli un vienkārši. Garšo, salīdzina, izvēlas, kas patīk, kā arī, kas nepatīk. Tas ir forši! Nekā lieka!

Pēc kāda principa tiek izvelēti dārgie vīni, tas ir skaidrs, bet kā izvēlēties vīnu no demokrātiskā sortimenta?

- Es ieteiktu pirkt vīnu specializētajos veikalos. Ideālais variants ir tad, ja jūs spējat aprakstīt garšu, ko vēlētos atrast, un nekautrējaties nosaukt budžetu. Īpaši apmācīts veikala personāls šādā situācijā izdarīs visu jūsu vietā. Labs vīna konsultants uzdos daudz jautājumu, lai spētu saprast, kādam gadījumam dzēriens paredzēts. Varbūt vēlaties izbaudīt vīna glāzi mājās pie labas filmas, vai arī dosieties ciemos un vēlaties iepriecināt draugus ar kādu īpašu pudeli… vai arī meklējat dāvanu īpašam cilvēkam. Lai pareizi ieteiktu vīnu, nepieciešams precīzi zināt, kādam gadījumam tas paredzēts. Bez minimālajām zināšanām un pieredzes vīnu izvēlēties ir ļoti grūti, gan demokrātiskās cenas variantu, gan arī dārgu vīnu. Pats galvenais, pērkot vīnu sev – pērc to, kas garšo! Jā, pērkot vīnu par, teiksim, 10 eiro, jūs savā glāzē Borolo vai Amarone neatradīsiet, bet, ja radīsies vēlme pēc šā vīna pudeles iegriezties vēl reizi, tad varat droši apgalvot, ka izvēle bijusi veiksmīga.

Vai tu piedalies arī ēdienkartes veidošanā, vadoties pēc bārā pieejamajiem vīniem?

- Mēs ēdienkarti cenšamies uzturēt pēc iespējas universālāku – maksimāli draudzīgu vairumam vīnu. Zinot bāra konceptu, kurš iekļauj pašapkalpošanās elementu, esam centušies izvairīties no ļoti sarežģītam garšu kombinācijām. Ir ēdieni, pie kuriem vīni neiet klāt vispār, bet savukārt Craft alus tos papildina lieliski (pie mums, starp citu, ir pieejami alus darbnīcas Labietis brūvējumi). Teiksim tā – pie mums katrs atradīs ko piemērotu savām garšas kārpiņām.

Kāda ir tava ideālā uzkoda pie baltvīna/sarkanvīna?

- Viennozīmīgi - maize un siers, bet es vispār tikai ar maizīti varu iztikt. Nupat savā ēdienkartē esam ieviesuši latviešu Soira sierus un paši arī esam pasākuši maizīti cept, ar ko arī ļoti lepojamies. Šefpavārs mums ir ļoti talantīgs un izdomas pilns. Līdz ar to, protams, ka visiem iesaku pie vīna baudīt ēdienkartē pieejamos gardumus. Ir ļoti patīkami, ka mūsu padomus (starp citu, gandrīz vienmēr) uzklausa un pēc tam no sirds pateicas. 

Šobrīd popularitāti sāk iegūt kvalitatīvi desertvīni un stiprinātie vīni (porti, heresi, madeiras utt.) Kā un ar kādiem ēdieniem tos ieteicams baudīt, ja iespējams, ar piemēriem no Easy Wine ēdienkartes. Vai "Easy Wine" šie dzērieni arī ir atrodami?

- Šajā ziņā esmu vecmodīga un piedāvāju šos dzērienus cilvēkiem pēc maltītes kā didžestīvu.  Nevarētu gan teikt, ka šie vīni pie mums būtu no visbiežāk baudītajiem. Iemesls gan varētu slēpties mūsu vīna dispenseros. Easy Wine viesiem gribas nobaudīt pēc iespējas vairāk vīnu, un portam parasti vieta pāri nepaliek. Vienu brīdi gan mēs diskutējām, vai nevajadzētu kādu no stiprinātajiem vīniem dispanserā ielikt, bet pie galēja slēdziena tā arī nenonācām. Kas attiecas uz desertvīniem – tādi pie mums arī ir pārstāvēti. Parasti dispanserā ir atrodami tādi klasiski stili kā Sauternes, Icewine, Recioto. Sortimentu mēs visu laiku mainām, bet cenšamies pieturēties pie klasikas.

Ņemot vērā bāra konceptu, pašapkalpošanos ar automatizēta vīna dispanseru palīdzību, kā var saņemt konsultāciju par piedāvāto dzērienu garšas īpašībām?

- Mēs cenšamies pēc iespējas vairāk komunicēt ar bāra viesiem un pašapkalpošanās ir saistīta tikai ar paša vīna ieliešanas procesu, visos pārējos procesos mēs aktīvi piedalāmies. Turklāt, Easy Wine komanda visu laiku izglītojas, pie mums ar meistarklasēm bieži viesojas tādi pazīstami Rīgas vīna pazinēji kā Raimonds Tomsons, Romāns Komars, Irina Sjomočkina un citi. Un iegūtās zināšanas mēs liekam lietā, palīdzot viesiem atrast "savus" vīnus.

Kādi jaunumi sagaida Easy Wine viesus tuvākajā laikā? 

- Jauni vīni pie mums parādās bez apstājas – gandrīz katru nedēļu. Dispanseri ir mūs izlutinājuši – viens un tas pats vīns pie mums ilgi neturas.  Tas taču būtu garlaicīgi! Šobrīd gatavojamies pārejai uz "rudens klāstu" – gaidāma sarkano vīnu ekspansija. Mans darbs ir salikt tādu kā vīnu puzli, lai katram viesim būtu kaut kas "savs", lai visi paliktu apmierināti. Tas ir grūts, taču interesants darbs. Pie mums Easy Wine bārā ir iespējams atrast visu vīna stila pārstāvjus, ar dažādām garšām, paredzētus dažādām gaumēm. Tieši tāpēc cilvēki pie mums nāk vēl un vēl.



Ar Anastasiju Vinogradovu sarunājās Anastasija Kozlova, Salt’n’Pepper Gourmet Blog īpašniece

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies