Dining
Otrdiena, 25. septembris Rodrigo un Rauls

Vecrīga

Centrs

Pārdaugava

Citur

Mārupe

Gastronomisko kontrastu restorāns - 1221

Dining.lv; Foto: Dining.lv, Publicitātes foto

Nelielais Jaunielas trīsstāvu namiņš ar zilo fasādi un govīm šķiet kā radīts restorānam, un tas jau pa gabalu uzrunā ar savu romantisko noskaņu. Jau vairākus gadus šajā ēkā atrodas restorāns „1221” ar vēsturisku auru un pārdomātu piedāvājumu.

Restorānā ir trīs stāvi, interjers veidots, respektējot ēkas vairāku gadsimtu seno auru un maksimāli saglabājot autentiskos elementus. Restorānā ir senlaicīgas mēbeles, koka sijas, gaišas mūra sienas un koka grīdas, gada siltajos mēnešos uz jumta darbojas arī vasaras terase.

Būdams šefpavārs ar nozīmīgu darba pieredzi augstas klases restorānos, Roberts Smilga ir pārliecināts, ka uz restorānu klients dodas baudīt, bet ceptus dārzeņus vai vistas fileju var ēst mājās. Tieši tādēļ „1221” ēdienkarte ir tik ekstraordināra – izteiksmīga un zināmā mērā pat drosmīga, jo ne kurš katrs pavārs atļausies saviem viesiem pasniegt kūpinātu bebra gaļu, zirga steiku vai baložu krūtiņas.


Cienot saknes, „1221” ēdienkartē vispirms ir Latviešu virtuves piedāvājums ar skābu kāpostu zupu, pelēkajiem zirņiem un medījuma – ābolu asinsdesu sarakstā, tālāk seko virkne dažādu gastronomisku kontrastu – gan labāk zināmu (laša tartars, Cēzara salāti, aļņa gaļas gulašs, liellopa steiks u.c.) gan arī tādu, kas izraisa kārpilnu ziņkāri (baložu krūtiņas ar mocarellu un glazētiem ķiršiem vai, piemēram, brieža steiks ar kastaņiem, pērļu sīpoliem, safrāna bumbieri un upeņu mērci).

Ja liellopa antrekots pats par sevi nav nekas unikāls, tad ēdiena pasniegšana uz sāls kluča nevienā citā Rīgas restorānā nav pieredzēta. Efektīva un pārliecinoša pieeja, turklāt šādā manierē pavāri izslēdz pārsālīšanas risku, jo viesis pats var noteikt, cik sāļu savu gaļas gabalu vēlas ēst. Daudzos restorānos piedevās līdz apnikumam ierasts ēst grilētos dārzeņus, taču „1221” dārzeņus šādā versijā neredzēsiet. Principā. Jo šefpavārs Roberts Smilga neseko modei, bet ir pats par sevi un, kā viņš pats saka, – „pa straumi peld tikai beigtas zivis”. Tieši tādēļ antrekotam klāt viņš piedāvā viegli „aprautus” ābolus, pastinaku un kukurūzu.

Nav gluži tā, ka „1221” mērķis ir samulsināt viesus ar netipiskiem ēdieniem, tā vairāk ir ēdiena pasniegšanas filozofija, kas acīmredzami atšķiras no ierastā un šeit ir lielā cieņā. Līdz ar to „1221” ēdienkarti nevar pielīdzināt konkrētiem kulinārijas kanoniem, tā veidojas un pilnveidojas, balstoties uz pavāra milzīgo pieredzi un iedvesmu.



Restorāns "1221"

Jauniela 16

Tel. 67220171

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU
Andris 29.01.2016
Garšīgi, bet par dārgu tomēr. Ja gribi normāli paēst, bez 40eur tur nav ko darīt.

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies