Ceturtdiena, 21. jūnijs Emīls, Monvīds un Egita

Vecrīga

Centrs

Pārdaugava

Citur

Mārupe

Četri iecienīti dzirkstošie vīna kokteiļi

Dining.lv; "Vīna Studijas" vīnzine Ingūna Majore, Publicitātes foto

Kas gan var būt piemērotāks atpūtai karstā vasaras saulē kā atspirdzinošs, košas krāsas, viegli alkoholisks un priecīgi dzirkstošs vīna kokteilis. Populārākie no tiem ir Bellini, Mimosa, Rossini, Ispritz (Itālija), Hugo (Itālija, Vācija, Austrija), Kir, Kir Royal (Francija).

Vīna kokteilis ir jaukts alkoholisks dzēriens, līdzīgs klasiskajam kokteilim, tikai tā pamatā ir dzirkstošais vīns vai šampanietis, kurš tiek papildināts ar kādu citu destilētu alkoholisku dzērienu, minerālūdeni, sīrupu un augļiem. Dzērienu jaukšanai ir dziļas un senas saknes Eiropā. Kā dzēriena pamata sastāvdaļa pagātnē tika izmantoti galda un stiprinātie vīni. Itālijā romieši dzēra karstvīnu ar medu un garšvielām, reizēm tam pievienojot arī jūras ūdeni. Šī pieredze visai drīz kļuva plaši izplatīta okupētajās teritorijās Gallijā(Francijā) un Anglijā. Vīna kokteiļi savā augstākajā popularitātes punktā bija 20.gs.sākumā. Šobrīd tie bauda savu  renesansi.

Bellini

Bellini radies laikā starp 1934. un 1948. gadu kādā siltā vasaras vakarā Venēcijā, leģendārajā pasaules slavenajā mākslinieku kafejnīcā "Harry’s Bar", kas bija iemīļota uzturēšanas vieta arī slavenajam rakstniekam Ernestam Hemingvejam. Tās īpašnieks Giuseppe Ciprani radīja unikālu kokteili, sajaucot baltā persika augļa nektāra garšas neatkārtojamo baudījumu ar Venēcijas dzirkstošo vīnu Prosecco Spumante un pievienojot tam dažus pilienus savvaļas aveņu sulas. Šī darinājuma rožainā krāsa viņam atgādināja Venēcijas saulrietu un kāda Svētā mantiju Venēcijā dzimušā gleznotāja Giovanni Bellini gleznā, tāpēc Ciprani šo dzērienu nodēvēja par Bellini - kā cieņas apliecinājumu mākslai un savai pilsētai.

15. gadsimtā dzimušais gleznotājs Giovanni Bellini pirmais iemiesoja jutekliskās krāsas Venēciešu Renesansē. Svaigais, vieglais, aromātiskais un vizuāli tik pievilcīgais Bellini kokteilis drīz kļuva par sadzīvē bieži lietotu apzīmējumu. Šīs receptes pirmavots ātri „izgāja sabiedrībā”, kur tika plaši atdarināts un uzskatīts teju vai par veselības avotu. Smalkajā uzdzīves vietā "Harry’s Bar" Bellini tika iemīlēts no pirmā mirkļa un kļuva par šīs vietas simbolu. Tā radās simbioze –- kokteilis kā neatkārtojams, vēsturisks mākslas darbs, kas arī šodien ir absolūts līderis Itālijā un pasaulē. 

Daudzus gadu desmitus šis autentiskais Venēcijas dzēriens tika darināts un lietots tikai un vienīgi tā dzimtenē. Lai apmierinātu kokteiļa pielūdzējus arī citās pasaules vietās, 40 gadus pēc slavenā Bellini radīšanas, godalgotais itāliešu Prosecco ražotājs Canella pieņēma grūtu izaicinājumu - ražot slaveno Venēcijas kokteili, saglabājot oriģinālās garšas svaigumu un maigo delikātumu.

Pēc vairāku gadu izpētes un tehniskās izstrādes darbiem, Canella ģimenes centieni vainagojās panākumiem. Viņi paveica tieši to, ko bija vizualizējuši savās fantāzijās un maģiskais Venēcijas mirklis tika ietverts pudelē un bija gatavs doties plašajā pasaulē. Vēl kāds nozīmīgs brīdis Bellini vēsturē datēts ar 2004. gadu, kad 5 hektāri no Canella ģimenes īpašuma Venēcijas pilsētas apkaimē tika apstādīti ar 2500 Maria Bianca šķirnes balto persiku kokiem. Smilšainā Canella īpašumu augsne un siltais, mitrais klimats ir kā radīti šim augļkokam.

Bellini kokteiļa pievienotā vērtība neapšaubāmi ir tā valdzinošais izskats, vieglums un daudzpusība. Zems alkohola (tikai 5%) un kaloriju saturs, aromātisko augļu, maigas tekstūras un enerģiska skābumiņa līdzsvarots apvienojums padara šo kokteili gan par ideālu aperitīvu, gan veldzējumu ikvienā dzīves situācijā.

Mimosa

Saldo, smaržīgo augļu un dzirkstoši maigā Canella prosecco vīna harmonija - šī košuma un spirgtuma neatvairāmā pievilcība nedaudz vēlāk tika iemiesota vēl vienā burvīgā vīna kokteilī, kas savu nosaukumu mantojis no skaistā mimozas zieda. Mimosa ir trīs izsmalcinātu, tveicīgās Sicīlijas sarkano apelsīnu šķirņu – purpursarkanā MORO, saldā TAROCCO un maigā, delikātā SANGUINELLO sulas eliksīra apvienojums ar lielisku Veneto Canella prosecco vīnu. Tas ir viens no baudāmākajiem vīna kokteiļiem, kas drēgnos vakarus padara gaišākus un sniedz spirdzinājumu vasaras tveicē. Tas ir kā pagaršot saules gaismu un sniegu vienā glāzē, saņemot pilnvērtīgu „C” vitamīna devu no pasaules kvalitatīvākajiem sarkanajiem apelsīniem, spirdzinājumu garam un miesai, kā arī mierinājumu un prieku dvēselei.

Viegls, augļains, atspirdzinošs un aromātisks, sulīgs slāpju remdētājs. Lielisks kompanjons nesteidzīgajās svētdienas brokastīs. Tīkamu baudas šermuļu radītājs ikvienā dzīves situācijā, bez sirdsapziņas pārmetumiem. Patiesi izcila kompozīcija, nesamākslota izcilība, kuru grūti pārspēt!

Canella ģimene ne tikai nodrošina pasauli ar dzirkstošu jautrību no Prosecco, viņi kļuvuši par īstiem meistariem šī enerģiskā dzirkstošā vīna savienošanā ar sulīgiem augļiem, radot patiesi tīkamus, krāsainus un spilgtus vīna kokteiļus.

Ispritz

Iecienīts dzēriens Veneto reģionā ne tikai jauniešu vidū, bet kopumā Itālijā, it īpaši tās ziemeļu daļā. Tas tiek uzskatīts par slavenu nacionālo rituālu pirms pusdienām vai vēlā pēcpusdienā pirms vakariņām. Šis kokteilis nozīmē ko vairāk par vienkāršu aperitīvu. Tas ir tradicionāls sabiedrotais kopīgai laika pavadīšanai draugu lokā. Ikvienai Ziemeļitālijas pilsētai vai ciematam ir sava, mazliet atšķirīga kokteiļa gatavošanas formula. Taču, lai tas sauktos par Spritz, dzērienam jābūt gatavotam no 40% dzirkstoša Prosecco vīna, 30% gāzēta ūdens, 30% cita alkoholiska sarkana vai oranžas krāsas dzēriena - Aperola, Campari vai Select.

Šī kokteiļa izcelsmes pirmavots nav precīzi zināms, taču kokteiļa nosaukums pats par sevi radies no vācu valodas darbības vārda "spritzen" – smidzināt, apslacīt. Vairāk kā gadsimtu ilgā laika posmā (1700.-1800.), kad austrieši valdīja Ziemeļitālijā, tās karavīri bija pastāvīgi Veneto un Friuli vietējo krodziņu apmeklētāji un lieli vīna cienītāji. Spēcīgie un jaudīgie vietējie vīni šķita pārāk alkoholiski kareivju garšai, kas bija radusi pie vieglāka rakstura Austrijas vīniem, un viņi sāka atšķaidīt vīnu ar nelielu devu ūdens. Šī paraža ļoti ātri izplatījās okupētajā Ziemeļitālijas teritorijā un papildus ūdenim tika pievienoti arī sarkanie Aperol un Campari vai melnie China Martini un Cynar.

2010.gadā, iedvesmota no populārā kokteiļa panākumiem, Veronas vīna darītava CANTINA RIONDO uzsāka šī produkta ražošanu pudelēs. Spilgti oranžās apelsīnu krāsas kokteilis ir kā vēl viens mākslas darbs ierāmēts pievilcīga dizaina pudelē. Ar nevainojamu saldo apelsīnu un rūgto drogu līdzsvaru, šis dzēriens ir spējīgs sajūsmināt pat vissmalkākās garšas cienītājus. Ispritz ražošanas apjoms ir 400.000 pudeļu gadā un tas tiek eksportēts uz 16 pasaules valstīm, tai skaitā arī ASV. Ražotājs patiesi lepojas ar dzēriena panākumiem. Šis vīna baudīšanas veids ir iezīmējis ne tikai jaunu tendenci vīna kultūrā, bet kļuvis par īstu sava veida itāļu dzīves stila ikonu.

Lai gūtu pilnīgu šī kokteiļa garšas baudījumu, to ieteicams pasniegt atdzesētu, lielās balona formas glāzēs, pievienojot ledus gabaliņus un apelsīna daiviņas.

Aperto All'Italiano Hugo

Hugo ir viegls, spirdzinošs dzirkstošā vīna kokteilis, kas nedaudz atgādina klasisko kubiešu Mojito. Abu šo dzērienu sastāvā ir laims un piparmētra. Hugo ir stilīgs, vasarīgs un aromātisks vīna kokteilis, kura pamatā ir „fizzi sekt” jeb dzirkstošais vīns, kas papildināts ar plūškoka ziedu un piparmētras niansēm. Svaigs, viegls un acij tīkams dzēriens, īpaši piemērots baudīšanai vasarā. Saldenais plūškoka ziedu sīrups mantots no senas Ziemeļitālijas provinces Trentino receptes, un ir kā radīts kokteiļiem un aperitīviem. Hugo ir salīdzinoši jauns vīna kokteilis. Tā izcelsmes vieta ir Ziemeļitālijas reģions Dienvidtirole, kas robežojas ar Austriju, tāpēc šis kokteilis ir tik populārs un iecienīts Vācijā un Austrijā, kur tas tiek ražots arī rūpnieciski. Hugo ir lielisks aperitīvs – viegls un stimulējošs, kā arī veldzējošs, lēni baudāms ar ledu, laima šķēlītēm un svaigām piparmētru lapiņām. To var uzlabot, pievienojot zaļo ābolu sīrupu vai augļu daiviņas.

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU
Cukers 05.08.2014
Parasts reklāmraksts :(
Zane 30.05.2014
Eh, tā vien sakārojās viens Spritz! Jāpaciešas līdz vakaram :)

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies