Dining
Pirmdiena, 15. oktobris Hedviga, Helvijs un Eda

Vecrīga

Centrs

Pārdaugava

Citur

Mārupe

Brokastis franču gaumē - kruasāns ar kafiju

Teksts: Iveta Galēja; Foto: sxc


Par spīti tam, ka vēstures gaitā franči Eiropas brokastu kultūras mantojumā ir spēlējuši lielu lomu un ieviesuši ne vienu vien stabilu tradīciju, viņi paši nemaz nav tik lieli bagātīgu brokastu cienītāji – gluži tāpat kā kaimiņi itālieši. Kā vienus, tā otrus arī brokastu ziņā drīzāk var dēvēt par izsmalcinātiem baudītājiem, un abu zemju rīta ēdienreižu manieres kopā dēvē par romāņu brokastīm.

Patiesībā gastronomijas pasaulē frančus uzskata par brokastu izgudrotājiem, jo viņi bijuši pirmie, kas izdomājuši, ka pēc nezin cik stundu ilgas badošanās (visu cauru nakti!) no rīta beidzot jāķeras pie kārtīgas ēšanas, citādi dienā nekas labs nav gaidāms – varbūt, ka vispār nebūs iespējams sagaidīt dienu. Tolaik – pirms vairāk nekā divsimt gadiem bijis pats par sevi saprotams, ka daudzmaz turīgās aprindās diena sākas pirmām kārtām ar brokastu zupu. Iesākumā tā bijusi tik bagātīga un pamatīga, ka ēšana ievilkusies līdz pat pusdienām.

Laiki ir mainījušies, un tiem līdzi – arī franču uzskati par to, kādai jābūt rīta pirmajai ēdienreizei. Iespējams, ka tas noticis tāpēc, ka pēdējā vakara ēdienreize tagad ievelkas līdz vēlai naktij un pēc tādas kārtīgas pieēšanās un vīna baudīšanas organisms dažās stundās vēl nespēj atgūties. Tā nu tagad franči brokastīs apmierinās ar tasīti kafijas – visbiežāk tā ir kafija ar pienu – un kādu kruasānu vai tradicionālo maizi – bageti, ko apziež ar sviestu un marmelādi, visbiežāk – zemeņu un apelsīnu. Savukārt laukos cilvēki brokastīs tomēr liek galdā arī kaut ko nopietnāku – sieru, šķiņķi un medu, retāk – olas. Dienvidos, it sevišķi Provansā, franči brokastu kafiju mīl dzert nevis no tasītēm, bet gan bļodiņām. Ārzemju tūristus šāds izpildījums reizēm pārsteidz nesagatavotus, savukārt vietējiem tā ir pati par sevi saprotama lieta un tikai nejēgas tajā saskata kaut ko dīvainu.

Franču brokastu kruasāni patiesībā būtu pelnījuši visaugstākās slavas dziesmas, jo, labi izcepti no sviestainas kārtainās mīklas, tie paši kūst mutē. Katrā reģionā tiem ir savs pildījums, taču vispopulārākie ir ar šokolādi un tādu kā riekstu putriņu pildītie. Zinātāji apgalvo, ka Parīzes kruasāniem piemīt īpašs šarms un valdzinājums, taču to var sacīt arī par Parīzes brokastīm kopumā. Parīzes brokastis – tas ir īpašs baudījums, kurās bez kruasāniem tikpat lielu lomu spēlē arī brioši – rauga mīklas maizītes, kuru oficiālā vēsture skaitāma jau kopš 1404.gada – un mīkstas rozīņu maizītes. Tās, tāpat kā daudzas citas, katru rītu tiek pirktas pavisam svaigas. Parīzes ( bet patiesībā – visas Francijas) maiznieki ir iemanījušies cept tik garšīgas brokastu lietas, ka gandrīz nevienam nenāk prātā tās pašam cept mājās. Galu galā pats rīta process – kruasāns ar kafiju – daudziem krietni labāk garšo mazajās kafejnīciņās nekā pašu mājās. Taču tā ir gaumes lieta, gluži tāpat kā īstās kafijas izvēle.

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies