Ceturtdiena, 26. aprīlis Sandris,Rūsiņš un Alīna

Vecrīga

Centrs

Pārdaugava

Citur

Mārupe

Balto vīnogu pavēlniece - Chardonnay

Teksts: Iveta Galēja; Foto: stockfreeimages



Pirms vairāk kā četrdesmit gadiem, kad vīnus vēl nedēvēja vīnogu šķirņu vārdos, Chardonnay bija kaut kas svešs un nezināms, toties šodien tas ir viens no vispopulārākajiem, ja ne pats populārākais vīns pasaulē.

No savas dzimtenes Burgundijā šīs vīnogas ir aizceļojušas tālu plašajā pasaulē un tiek audzētas gandrīz visos vīnkopības reģionos. Mūsdienās tās ir kļuvušas tik izplatītas un pazīstamas, ka daudziem šīs nosaukums ir kļuvis par sinonīmu baltvīnam kā tādam. Taču, ja būtu precīzi jāatbild uz jautājumu, kas veido tā garšu un aromātu, tad to nemaz nevarētu tik vienkārši pasacīt, jo atšķirībā no Sauvignon Blanc vai Gewuerztraminer Chardonnay vīnogām nav īpaši izteiktas garšas nianses. Varbūt, ka tieši tāpēc šis vīns ir tik ļoti iecienīts.

Daudzviet valstīs, kur kopš seniem laikiem vīna tradīciju kopšanai tiek pievērsta ļoti liela uzmanība, par godu gan šīs šķirnes vīnogām, gan arī vīniem tiek rīkoti svētki, tiek izvēlētas vīna karalienes gluži tāpat kā citur skaistumkaralienes, un piekopti dažādi rituāli auglības un ražības saglabāšanai.

Chardonnay ir arī klasiskā šampanieša un citu dzirkstošo vīnu sastāvdaļa. Tam piemīt noteikts sausums, ir jūtams tā spēks, kas liek saprast, ka darīšana ir ar nopietnu partneri. Speciālisti apgalvo, ka vīnu pasaulē būs grūti atrast otru tik veiksmīgu un izdevušos „divvienību”, kādu veido Chardonnay vīnogas un neliela ozolkoka muciņa. Šķiet, ka pats Dievs ir papūlējies, lai tie abi būtu viens otram radīti, jo vīndaru tik iecienītā ozolkoka aromāti piešķir šim it kā vienkāršajam vīnam tieši to, kas tam pietrūkst. Līdz ar to Chardonnay ir vislabākais piemērs tam, cik lieliski koks un baltvīns spēj papildināt viens otru. Ozolkoka mucas ir dārgas, taču tās sniedz daudz ko vairāk par vīna aromāta bagātināšanu. Tās padara vīnu maigu un to noapaļo.

Daļa vīna zinātāju apgalvo, ka vairums izcilo Chardonnay vīnu nāk tieši no Burgundijas, kas izceļas ar stilu un garšas nianšu daudzveidību. Taču citi turas pie pārliecības, ka labākus vīnus par tiem, kas nāk no Austrālijas un Kalifornijas, tomēr neatrast. Pēdējā laikā aizvien vairāk vīna cienītāju izrāda interesi arī par Dienvidāfrikas un Jaunzēlandes Chardonnay. Patiešām, visas pazīmes liecina, ka tur šis vīns piedzīvo īstu uzvaras gājienu.

Austrālijas Chardonnay ir sevišķi viegli atpazīstams, jo tajā virmo citrusu nots, bet zeltainajā nokrāsā brīžiem uzzibsnī kaut kas zaļgans. Kopš austrālieši sākuši audzēt vīnogas pietiekamos daudzumos, viņi, izmantojot dažādus paņēmienus, ir iemanījušies darīt arī lieliskas kvalitātes, bet gana lētus Chardonnay vīnus.

Arī Jaunzēlandē Chardonnay ir visvairāk audzētā vīnogu šķirne, un viņu vīnu raksturīgākā iezīme ir tāds kā skaidrs, zaļš skābums. Savukārt Dienvidāfrikas Chardonnay piemīt patīkami dūmakaina nots.

Kalifornijā tapušie Chardonnay vīni izceļas ar plašu spektru – sākot no saturīga un augstvērtīga ražojuma līdz pat smagnējam, saldam šķidrumam, kurā bez alkohola nekā cita nav iespējams atrast.

Protams, šīs šķirnes un vīnogas tiek audzētas arī visur citur pasaulē, kur vien eksistē vīna darīšanas tradīcijas, taču tur tapušajiem vīniem lielākoties nepiemīt tik raksturīgas reģionālās īpašības. Arī vecajā pasaulē – Itālijā – Chardonnay vīni tagad ir iekarojuši tik lielu popularitāti kā vēl nekad agrāk.

Speciālisti iesaka iepazīšanos ar Chardonnay pasauli sākt ar nedārgu un gana vienkāršu vīnu, kuram jau etiķete liecina, ka galvenais uzsvars ir likts uz vīnogu šķirni. Šo vīnu der salīdzināt ar kādu Sauvignon Blanc vai Gewuerztraminer pārstāvi, un ļoti iespējams, ka sākumā neatradīsies nedz kāds slavinošs, nedz arī kritizējošs vērtējums par Chardonnay. Taču, paturot to mutē, atraisīsies spēcīgā garša un pēc norīšanas radīsies arī citas asociācijas. Lai iegūtu pilnīgāku priekšstatu un izpratni par šo vīnu, ir jānobauda dažādi ražojumi un jāpiefiksē izjūtas. Tajos Chardonnay vīnos, kuri nav izturēti koka mucās, iespējams, atpazīsit tādus aromātus kā ābolus, melones, sviestu, dūmus, lazdu riekstus, ananasus.

KOMENTĀRI

+ PIEVIENOT SAVU KOMENTĀRU

Restorānu vērtējumi


Restorāni | Krogi | Gardēžiem
Aizvērt Izvēlies